Tibet – de eerste dagen en de berg der bergen!

Hoi allemaal!

Allereerst een hele fijne kerst vanuit Tibet!

De eerst dag in Tibet was vooral om te acclimatiseren: we reden naar Nyalam op 3200 meter. Redelijk hoog voor de eerste dag maar dan kunnen we meteen wennen. We slapen in een hotel in het enige hotel in het dorp dat verwarmde kamers heeft, het is buiten ‘s nachts namelijk zo’n -20 … Dat zijn we bepaald niet meer gewend! We moeten ook goed nadenken wat allemaal kan bevriezen want dat willen we voorkomen. Buiten het enige restaurant dat open is, is het dorp volledig uitgestorven … Alle winkeltjes zijn dicht (hoewel het dorp al niet groot is) en er is amper iemand op straat … Wat een gezelligheid ;) we zijn dus op tijd gaan slapen, want behalve aan hoogte moeten we ook ontzettend aan de kou wennen.

De dag erna willen we met de groep naar een dorpje in de buurt van de Mount Everest rijden, om de volgende dag op tijd bij het base camp te zijn. Maar jammergenoeg verslaapt een deel van de groep zich en kunnen we pas 2 uur later dan gepland vertrekken. We proberen het nog te halen, maar het laatste deel naar het dorpje is op onverharde weg en er blijken delen met ijs te zijn. Op een gegeven moment wordt besloten om toch maar in Old Tingri te blijven slapen en op tijd naar het base camp te rijden. Maar deze keer weinig keuze: het guesthouse waar we slapen heeft alleen onverwarmde kamers … Dus we blijven in het restaurant van het guesthouse zitten tot de koeienpoep waarmee gestookt wordt op is en we min of meer gedwongen worden naar bed te gaan. Dus onze nieuwe slaapzakken kunnen we dus heel goed gebruiken! ‘s ochtends wil je dus ook niet uit je bed, zo koud is het! De kleren liggen binnen grijpafstand zodat je in bed kunt aankleden en je zo min mogelijk de kou in hoeft. We hebben ook heel wat lagen aan om ons warm te houden!

De volgende ochtend vertrokken richting Mount Everest base camp, naar de berg der bergen, ruim 8800 meter hoog! Het base camp ligt op 5200 meter. De rit erheen duurde langer dan gepland: de weg was slecht en de motoren vielen nog wel eens door het ijs. Maar uiteindelijk hebben we het gehaald! Heel veel foto’s gemaakt en nog wat extra, omdat Rutger en ik op 24 december, de dag dat we bij Mount Everest waren, 10 jaar bij elkaar waren, dus waar moeten we het nou volgende keer vieren?
Maar want een gevaarte is die berg! Zelfs als je in het base camp staat is hij nog immens! Heel gaaf om deze berg gezien te hebben en onze auto heeft ons daar helemaal heen gebracht! Omdat we hier in de winter zijn, hangen er totaal geen wolken voor (in de zomer zie je de piek vaak niet door de wolken) en hebben we een onbedorven uitzicht op de berg en de top, ook van een afstand als we erop af rijden en er weer vandaan rijden.

De terugweg was ook een gravelweg, maar een iets betere. Maar doordat alles zolang geduurd heeft toch maar in Shegar, aan het einde van de gravelweg, geslapen, en weer in een kou guesthouse. Ook deze had weer geen douche … Helemaal niet fijn als je het al koud hebt en je zo graag warm wilt worden! Maar we doen het er maar mee, en de dag erna was ons een warme kamer en douche beloofd :) maar weer zo lang mogelijk in het bijbehorende restaurant gezeten en daarna vlug naar bed. Zelfs plassen doen we niet ‘s nachts als het niet echt hoeft, veel te koud!

Vandaag zijn we naar Shigatse gereden. Een rit over mooie asfalt wegen waarbij we weer over een paar hoge passen zijn gereden (een beetje pas is hier ruim 5000 meter, we slapen ook vaak boven de 4000 meter. Gelukkig hebben we allemaal geen last van hoogteziekte). Ik heb net heel fijn gedoucht, Rutger heeft zelfs in bad gezeten! We zijn dus weer helemaal schoon! De kamer is ook lekker warm dus wat een luxe vannacht! Vanavond gaan we uit eten op kosten van de reisagent, omdat het Kerstmis is! Hoewel we de kou wel hebben, vieren ze hier geen Kerstmis en missen we het hier eigenlijk volledig. De moeder van één van de motorrijders had een pakket opgestuurd met daarin onder andere een kerstcadeautje voor iedereen: het bleek voor iedereen een handwarmer te zijn! Die kunnen we heel goed gebruiken met die kou hier!

Morgen gaan we onze Chinees rijbewijzen en nummerplaat aanvragen zodat we weer door kunnen. We mogen deze ook houden dus een heel gaaf souvenir van China! Ook gaan we naar een van de belangrijkste boedistische kloosters in Tibet, die van de Pachen Lama, de politieke leider van de boedisten!

Groetjes vanuit een heeeeeeel koud Tibet!

Cathelijne en Rutger

This entry was posted in Tibet. Bookmark the permalink.

One Response to Tibet – de eerste dagen en de berg der bergen!

  1. Rutger & Lijn says:

    Daar moet je dan wel voor betalen :-)

  2. Rutger & Lijn says:

    We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

  3. Zeno says:

    Ik zie alleen maar tanks ;-)

  4. mama Wilma says:

    No road at all!!

  5. mama Wilma says:

    Lekkerrrrr!!!!

  6. mama Wilma says:

    Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

  7. mama Wilma says:

    Doodzwijgen dan is het er niet?

  8. mama Wilma says:

    Stoere foto, Lijnie!

  9. Mama Francine says:

    Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

  10. mama Wilma en papa Heddy says:

    Ik was ook niet meegegaan hoor!!

  11. mama Wilma en papa Heddy says:

    Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

  12. mama Wilma en papa Heddy says:

    Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

  13. mama Wilma en papa Heddy says:

    Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

  14. mama Wilma en papa Heddy says:

    Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

  15. mama Wilma en papa Heddy says:

    Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

  16. mama Wilma en papa Heddy says:

    Goede vermomming!!

  17. mama Wilma en papa Heddy says:

    Was dat wel met een gids?

  18. mama Wilma en papa Heddy says:

    Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

  19. mama Wilma en papa Heddy says:

    Een echte safari!

  20. mama Wilma en papa Heddy says:

    Ziet er niet zo camping-achtig uit.