Tibet – de Pachen lama en de Daila lama

Hoi allemaal!

Inmiddels zijn we alweer een aantal dagen verder in Tibet dus weer tijd voor een update!

Aangekomen in Shigatse moest de auto gekeurd worden en rijbewijzen aangevraagd. Om de auto te keuren en dus een nummerplaat te krijgen moesten we naar het lokale keuringsstation: dat bleek mee te vallen, een heel moderne terminal waar de auto doorheen gereden moesten worden en er een aantal testen gedaan werden. Gezien de staat van een aantal andere auto’s hadden we geen problemen met de keuring. Voor de motorrijders duurden het wat langer, ze wisten eigenlijk niet precies wat ze daarmee aanmoesten … Via een speciale ingang werd dan toch een en ander getest, maar hoe betrouwbaar dat was … Na een halve dag waren we eindelijk allemaal goedgekeurd! Vervolgens naar het politiebureau om de rijbewijzen aan te vragen. Dat bleek ook weer niet zo gemakkelijk: de pasfoto’s waren niet goed (waarom weten we nog steeds niet, waarschijnlijk wilden ze gewoon dat we betaalden voor nieuwe want wel verschil was er niet …), daarna weer in de rij voor de volgende formaliteit … En toen moesten we bij meneer agent komen: hij ging de regels uitleggen! Heel belangrijk! Maar het kan snel worden samengevat wat er werd gezegd: “welkom in Tibet! Er zijn hier veel kruisingen, dus altijd rechts rijden en stoppen voor rood licht! Nou, wat dat even spannende info :) en toen konden de rijbewijzen en kentekenplaten worden gemaakt! Het was inmiddels half 5 dus onze gids zou zorgen voor de documenten terwijl wij naar het klooster van de Pachen lama, de politieke leider van het boedisme, gingen vlakbij.
Het was een heel mooi en groot klooster, een dorpje op zich, dus we hebben daar tot 7 uur rondgedwaald en het grootstevergulde beeld ter wereld gezien! Heel mooi!

Na gegeten te hebben zijn we teruggegaan naar het hotel om alle spullen in ontvangst te nemen, maar … Er waren maar 2 rijbewijzen klaar … De stroom was uitgevallen op het politiebureau en de rest kon niet worden afgedrukt .. Balen, want we wilden de volgende morgen op tijd weg … Dat ging dus niet …

Dus uitgeslapen terwijl de gids de volgende ochtend alsnog alles op ging halen en vlug door richting Lhasa via de gletsjer en een meer! Daar hebben we ook geluncht, heel grappig zo met uitzicht, maar ook erg koud door de wind op 5000 meter :) daarna vlug door naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet en het vroegere centrum van de Daila lama. We hadden daar een heel relaxt hotel midden in de stad en hebben dus veel lopend kunnen doen!

De volgende dag eerst geld wisselen, en daarna naar het Sera klooster om de monniken te zien debatteren. Heel grappig want ze doen dit met veel overgave! ‘S avonds rustig uit eten met een paar biertjes. De mannen besloten daarna nog even op de hotelkamer thee met sterke drank te drinken … Dit viel voor een paar mensen (waaronder Rutger ;) ) niet helemaal goed door de hoogte en de hoeveelheid dus de volgende dag hadden een aantal een leuke kater :)

Maar: ‘s avonds een vent, ‘s ochtends een vent, dus Rutger stond de volgende dag klaar om mee naar het paleis van de Daila lama te gaan! Wij zijn alleen met de gids gegaan. Omdat de entree nogal hoog was en niet iedereen dat het waard vond. Een heel mooi paleis, hoewel nu meer een museum en pelgrims oord, omdat de Daila lama nu natuurlijk officieel in India zit. Maar een heel bijzondere plaats om geweest te zijn en zekerde moeite waard!

‘S middags rustig aan gedaan en beetje rondgekeken op internet waar andere reizigers, die ongeveer op dezelfde tijd vertrokken zijn, zich inmiddels bevinden. Fijn warm kunnen douchen (dat is hier vaak ook een luxe), en ‘s avonds op tijd eten en op tijd slapen, want we moesten de volgende morgen op tijd weg. Vandaag dus naar Bayi gereden, een rit van 6 uur omdat ze een soort traject controles hebben, maar dan wel nog met briefjes en niet electronisch … Maar goed, wel genoeg tijd gehad om foto’s te maken dus!

Nu eten en op tijd slapen, morgen moeten we weer op tijd weg naar Pomi!

Groetjes,

Cathelijne en Rutger

This entry was posted in Tibet. Bookmark the permalink.

8 Responses to Tibet – de Pachen lama en de Daila lama

  1. Rutger & Lijn says:

    Daar moet je dan wel voor betalen :-)

  2. Rutger & Lijn says:

    We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

  3. Zeno says:

    Ik zie alleen maar tanks ;-)

  4. mama Wilma says:

    No road at all!!

  5. mama Wilma says:

    Lekkerrrrr!!!!

  6. mama Wilma says:

    Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

  7. mama Wilma says:

    Doodzwijgen dan is het er niet?

  8. mama Wilma says:

    Stoere foto, Lijnie!

  9. Mama Francine says:

    Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

  10. mama Wilma en papa Heddy says:

    Ik was ook niet meegegaan hoor!!

  11. mama Wilma en papa Heddy says:

    Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

  12. mama Wilma en papa Heddy says:

    Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

  13. mama Wilma en papa Heddy says:

    Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

  14. mama Wilma en papa Heddy says:

    Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

  15. mama Wilma en papa Heddy says:

    Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

  16. mama Wilma en papa Heddy says:

    Goede vermomming!!

  17. mama Wilma en papa Heddy says:

    Was dat wel met een gids?

  18. mama Wilma en papa Heddy says:

    Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

  19. mama Wilma en papa Heddy says:

    Een echte safari!

  20. mama Wilma en papa Heddy says:

    Ziet er niet zo camping-achtig uit.