Iran – een slecht begin …

Hoi allemaal,

Inmiddels zijn we aangekomen in Iran! Ik loop dus met een hoofddoek, lange mouwen en lange broek … Rutger moet alleen een lange broek aan.

We hebben een heel gedoe gehad bij de grens. We hadden besloten om via de noord-grens te gaan omdat een aantal mensen ons de zuidgrens afraden ivm PKK activiteiten in die regio … Het begon bij het Turkije uit gaan … We moesten in de rij wachten: dit was erg grappig: vrouwen die terug Iran in moesten en dus in chador liepen,terwijl ik nog zonder hoofddoek liep (ik had inmiddels al wel een lange broek en lange mouwen aan). Na een half uurtje wachten ren we aan de beurt, appeltje eitje. Daarna moest de auto het land uit … Weer een ander loket, waar we met hulp van iemand anders kwamen (maar niets voor niets natuurlijk).

Hierna door naar de Iraanse grens. Het begin ging makkelijk: naar een loket (weer met behulp van iemand, maar goed, hier heeft het nogal wat tijd gescheeld). Paspoort gestemd en door. De auto moest het land nog in, de eerste keer dat we het carnet de passage nodig hadden. Ook hier weer een ‘mannetje’, die moest natuurlijk ook geld hebben (officieel omdat we wijn bijhadden, hoewel we dit weg hadden gegooid op een gegeven moment, maar hij zocht iets om geld voor te vragen), dus maar betaald. Uiteindelijk konden we de tweede poort door. Eindelijk dachten we in Iran te zijn, maar niets was minder waar! Er was een derde poort … En omdat we op diesel rijden (voor benzine geldt het niet …), moesten we volgens een van die mannen daar een diesel kaart kopen … Voor 460 euro! Wij hadden nog nooit van deze accijns gehoord en weigerde te betalen … Maar de benodigde stempel en doorgang kregen we niet. Uiteindelijk hebben we zelfs de ambassade gebeld om uitleg te krijgen, maar de ‘mannetjes’ kregen het ook aan hun niet uitgelegd (we konden alleen de ambassade in Ankara bellen, degene in Iran was niet meer open). Zij waren erg aardig maar konden dus ook niet verder helpen. Inmiddels hadden we het bedrag al naar beneden gepraat naar 150 euro inclusief de verzekering (die ook nog eens 55 euro moest kosten) … We hebben besloten om dit maar te betalen, omdat we anders nooit wegkwamen bij de grens … Dus we zijn ontzettend afgezet of we hebben goed onderhandeld … Een van de twee … (uiteindelijk hebben we een paar dagen later gehoord dat we het niet slecht gedaan hadden en de prijs redelijk goed was, hoewel als we de andere grensovergang hadden gepakt we gewoon hadden kunnen doorrijden en de benodigde spullen in Tabriz hadden kunnen kopen).

Maar we zijn Iran in! We zijn gaan slapen in Maku, de eerste fatsoenlijke plaats na de grens. Daar kan eindelijk de hoofddoek af en kunnen we rustig slapen. Wel hebben we al kennis met aardige Iranezen (zo gauw we uit de grensplaats weg waren werd het direct een stuk beter): we kregen het gebak dat we wilden kopen helemaal gratis! Zo lief!

Groetjes,

Cathelijne en Rutger

This entry was posted in Iran. Bookmark the permalink.

4 Responses to Iran – een slecht begin …

  1. Rutger & Lijn says:

    Daar moet je dan wel voor betalen :-)

  2. Rutger & Lijn says:

    We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

  3. Zeno says:

    Ik zie alleen maar tanks ;-)

  4. mama Wilma says:

    No road at all!!

  5. mama Wilma says:

    Lekkerrrrr!!!!

  6. mama Wilma says:

    Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

  7. mama Wilma says:

    Doodzwijgen dan is het er niet?

  8. mama Wilma says:

    Stoere foto, Lijnie!

  9. Mama Francine says:

    Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

  10. mama Wilma en papa Heddy says:

    Ik was ook niet meegegaan hoor!!

  11. mama Wilma en papa Heddy says:

    Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

  12. mama Wilma en papa Heddy says:

    Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

  13. mama Wilma en papa Heddy says:

    Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

  14. mama Wilma en papa Heddy says:

    Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

  15. mama Wilma en papa Heddy says:

    Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

  16. mama Wilma en papa Heddy says:

    Goede vermomming!!

  17. mama Wilma en papa Heddy says:

    Was dat wel met een gids?

  18. mama Wilma en papa Heddy says:

    Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

  19. mama Wilma en papa Heddy says:

    Een echte safari!

  20. mama Wilma en papa Heddy says:

    Ziet er niet zo camping-achtig uit.