Cambodja – de grens, Kratie en naar Phnom Penh

Na een week Laos was het weer tijd om door te gaan richting onze eindbestemming, Singapore. Laos was erg leuk maar toch behoorlijk overspoeld met Amerikaanse en Europese backpackers. Op naar Cambodja via het uiterste zuiden van Laos over een grens die bekend staat door zijn “stempel bijdragen”. We zijn benieuwd hoeveel ze ons extra willen laten betalen maar hadden besloten om deze corruptie niet te gaan sponsoren. Eenmaal aangekomen begon het al met de uitstempel voor Laos: “4$ please”, volkomen onzin natuurlijk dus ik vertel streng dat ik niet bereid ben zijn “extra” salaris te betalen en dat ik ook gewoon moet werken voor mijn centen in Nederland. Dit maakt echter niet te veel indruk dus vroeg naar de baas en pakte tegelijk mijn telefoon om de ambassade te bellen. Echter ook geen succes. Dan maar de tactiek van “wij hebben tijd genoeg”, even uitstrekken op het bankje en wijzen naar onze daktent deed de man beslissen om toch maar gewoon een stempeltje te zetten, alhoewel met een zuur gezicht. Het volgende was de desinfectie van de auto en het meten van onze temperatuur, weer betalen natuurlijk! “5$ please” … stom genoeg hadden ze ons de papieren al gegeven dus we lopen zonder iets te zeggen door. Een halfslachtige poging om het terug te pakken mislukt. Een keer boos schreeuwen dat ze van de pot gerukt zijn, hielp om ze terug in hun hok te sturen. Volgende stop, immigratie, de visa zijn gewoon 20$. We vullen de papieren in en geven 40$, de mannen geven het meteen terug en zeggen dat het 46$ is. Deze mannen waren moeilijk te overtuigen, intimiderend en boos vraag ik zijn naam en bluf dat ik naar de officier verderop zal gaan. Eenmaal weglopend roepen me ze me terug en geven voor de normale prijs onze stickers in mijn paspoort. Volgende loket, het instempelen … hier staan weer mensen die $ moeten betalen. Ik geef mijn paspoort, de man stempelt en ik krijg netjes onze paspoorten terug zonder een woord van betalen. Blijkbaar hadden ze al gehoord dat ik een boel stennis had geschopt en begrijpen ze dat we al heel wat grenzen hebben gezien.

Eenmaal over de grens is de weg leeg, nauwelijks auto’s of andere voertuigen. Hier en daar zien we wat huizen en er zijn veel grote plantages met ananas en bananen. Het zier er duidelijk een stuk armer en minder ontwikkeld uit dan Laos. Eenmaal dichter bij Kratie, onze eerste stop, wordt de weg erg smal en loopt hij vlak langs de Mekong rivier. Links en recht staan een veel huizen op palen en er spelen een boel kinderen, sommigen met en sommigen zonder kleren, de ouderen liggen in hangmatten onder het huis te schommelen. Het deed ons een beetje aan Afrika denken. In Kratie aangekomen zoeken we naar een slaapplek.

Bij een hotel naast de rivier vragen we of we mogen kamperen, de man stemt meteen toe wat ons een goed gevoel geeft over de vriendelijkheid van de mensen hier. ‘s Ochtends worden we bezweet wakker, duidelijk dat het tropisch warm begint te worden met een aardig hoge luchtvochtigheid. Cathelijne had voor vandaag een route door het binnenland gepland. We gaan de Mekong volgen tot aan Phnom Penh, de hoofdstad. Eerst nog even tanken bij een van de dubieuze tankstationetjes. Onze tactiek om te voorkomen dat we door slechte diesel stil komen staan is om telkens kleinere hoeveelheden te tanken. Hiermee voorkom je dat je niet met een helemaal volle tank slechte brandstof zit. Na een paar kilometer onderweg te zijn veranderd het asfalt al snel in een zandweggetje, we kunnen er rustig over heen rijden. Als we door de dorpen komen worden we telkens toegezwaaid en de kinderen vinden het fantastisch om hun paar woorden Engels te gebruiken. Na een uurtje of 3 rijden veranderd het zandweggetje in een gatenmassa die onberijdbaar lijkt. We stoppen en verkennen hoe en of we dit maanlandschap kunnendoorkomen. Snel komen er mensen uit het dorp om te helpen. Een paar vrouwen verderop bieden ons wat fruit en drinken aan want het is tropisch warm. Een jonge met een fiets leidt ons de weg en na een half uurtje kunnen we het weer alleen af. Een hele gave spannende 4×4 ervaring waar onze Defender zich weer perfect heeft kunnen bewijzen!

De weg vervolgt zich weer langs de Mekong en we genieten van de mensen en mooie uitzichten. Af en toe gaan we over een bruggetje waarvan we ons afvragen of die wel bedoeld is voor een auto. Na een paar uur komen we bij een grote brug in aanbouw. Hier kunnen we duidelijk niet verder en we proberen door de rivier te rijden. Een aantal lokale mensen wijst richting een maïs veld dus dan maar die kant uit … dit pad leidt uiteindelijk tot de oever van de Mekong en we stoppen. SHIT, het lijkt dat we niet verder kunnen wat betekend dat we hele eind van ongeveer 7 uur weer terug moeten. Twee vissers komen naar ons toe en we vragen hoe we verder kunnen, ze spreken geen woord engels maar na een tijdje wijzen ze naar onze telefoon, blijkbaar willen ze bellen. Toen ze klaar waren maakten ze een gebaar dat we moesten wachten. Vanuit de verte zagen we na een poosje een boot aankomen. Eenmaal dichterbij leek het een ferry die ook nog eens groot genoeg was voor onze auto, YES! De boot brachten ons over de Mekong richting Kampong Cham waar de weg weer asfalt werd, en vanuit hier waren we in paar uur in de hoofdstad, Phnom Penh.

We zijn moe van de hitte en al het rijden dus besluiten een hotel te zoeken. Dit blijkt echter niet zo makkelijk, hotels met een parkeerplek zijn erg duur. In een buitenwijk vinden we een aantal guesthouses, allemaal Chinees. Bij de eerste rijden we naar binnen en krijgen meteen een kamer toegewezen, zonder ook maar uit te auto te moeten komen … erg raar. Naast de kamer was een carport waar de auto in kon en konden de meteen naar binnen. Eenmaal binnen zagen we een tweepersoons bad en andere zaken waaraan duidelijk was dat we in een soort afwerkplek terecht waren gekomen. Dus maar snel doorrijden naar een groot hotel een stuk verderop. Ik ga naar binnen om te vragen of ze plek hadden. Eenmaal bij de receptie zaten er een stuk of 50 vrouwen opgelijnd .. zucht …. we rijden terug naar de stad en pakken een hotel weliswaar ver boven budget maar we zijn moe en willen slapen.

Groeten,

Rutger en Cathelijne

This entry was posted in Cambodja. Bookmark the permalink.

One Response to Cambodja – de grens, Kratie en naar Phnom Penh

 1. Dee says:

  De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch ovberstelnaar dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?

 2. Matteo says:

  Het lijkt me een interesant boek, alle kenins van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k’denk dat je ermee voorzichtig moet doen.

 3. Mike says:

  …// //அர ள உத ர த த அட த த ம த த ஏன பச ம ட என வச ப ட வத ல ல ?க ழந த கள க க த ய ப ப ல க ற ய ம ப த அல லத இல ல த ப த அதற க ம ற ற க பச ம ப ல ய உபய க ப பர .(எர ம ப ல ல க ழ ப ப அத கம அத க ழந த க க ஒத த க க ள ள த )அந த நன ற உணர ச ச க ரணம கத த ன பச வ த ய க க சம னம க ப ர க க ன றனர // //ட ப க க ர ம ல ட ப க க ர க வ ட ட க க ண ட இர ப பத ப ர ப பனர கள ன பரம பர ப பழக கம . அப பட த த ன த ய ப ப ல இல ல த க ழந த க க பச ம ப ல த வ என ற கத அளக க ன றனர .வரல ற ற உணம வ ற . ஆத ய ல ப ர ப பனர கள வ ர ம ப உண டத பச ம ட ட கன ற க ட ட ய ன ம ம சம த ன . இப பட வ ட ட த த ன பதற க க வ த த ர க க ம ம ட ட “yajna pashu ” என ற அழ த தனர . ‘க ‘த னம என க ற வ ர த த ய ன ப ன னண அத த ன .ஆன ல , ப த தர ம , மக வ ரர ம அக ம ச ய வல ய ற த த யப த , ஏர ளம ன ர அவர கள ப ன பற ற வத ப ர த த பயந த – தங களத வ த க மதத த க ப ப ற ற க க க ள வதற க க – ‘க ல ல ம ‘ய ப ர ப பனர கள ம ப சத த டங க னர .ப ன ப , ம ட கள க க ள ள ம உயர வ த ழ வ ப ப க த த – வ ள ள மற ற ம கலர கலர ன பச ம ட உயர ந தத , கர ப ப ன எர ம ம ட த ழ ந தத என ற ப ச வர க ன றனர . பச வத க க எத ர ப ப த ர வ க க ம இவர கள , மக ஷ ச ரமர த த ன ய ல க ல லப பட ட ச ரன த ன மக ஷம (எர ம ) என ந ன த த இன ற ம எர ம ய க ல வத எத ர ப பத இல ல .இந த ய வ ன ந ன க ல ம ன ற பங க ப ல ப ர ள த வ ய ந ற வ ச ய வத எர ம ம ட த ன . இதன இந த ய வ ன த ச ய வ லங க க ஆக க எந த ப ர ப ப ன வத சம மத ப ப ன ?ப ர ப பனர கள ன பச ம ட ட ப சம பற ற ம ல ம அற ய பட க கவ ம : Buffalo nationalism: a curqitie of spiritual fascism – By Kancha Ilaiah

 4. Mujahid says:

  c4ntligen, stort grattis till er! Det har varit se5e5 rgilot att ff6lja dig under dessa me5nader, ser fram emot att ff6lja din blogg le4nge till.

 5. Feter says:

  Det de4r c4R grf6nt, Jane – det borde ve4l du veta!? ;-) Synd bara att klottraren inte hade koll pe5 det, och rf6rde ihop fe4gerna med varnan!!! :-D Men tittar man noga, se5 anar man faktiskt lite turkosgrf6na nyanser he4r och var de4r det gula och ble5a har flutit ihop. :-) Ff6r f6vrigt e4r det en ganska vit ve4rld he4r ockse5 nu. Det har snf6at ne5n/ne5gra centimeter varje natt de sista dagarna – och ige5r snf6ade det en hel del under dagen ockse5, fast det har e4nde5 inte blivit mer e4n si se5 de4r fem-sex centimeter sammanlagt. Lagom mycket, se4rskilt med tanke pe5 att man i princip kan skippa att skotta de5. :-D

 6. Natasha says:

  ja huaaaaa jag me5ste ff6rsf6ka fe5 ner frf6n som jag vann pe5 en uttlitnong pe5 en blogg! Blir se5 nervf6s att jag inte klarar det de4rff6r att frf6na me5ste frysa och sedan ve4rmas igen och se5 ste4llas ut igen ff6r att ff6rhoppeligen gro till ve5ren!

 7. Joyce says:

  subject of Home Automation, she works as a software eneinegr at Google! We had the honour to get an interview with Claire, where you can read more about the life at Google and why she chose to be an

 8. Vanelly says:

  SVIJANY mohu vřele doporučit, mezi pražskfdmi běžci o něm kolujed legndey a samotned běžci poře1dajed ze1jezd předmo do Svijan. Vfdborne1 kvalita, fatasticke1 cena a širokfd vfdběr.Majed ho v hospodě kousek pod Palmovkou asi 200m vpravo podel Rokytky…jinak je to v Praze nuda gambrinus atd.za PPV er

 9. Ritu says:

  You’ve mangead a first class post

 10. Liz says:

  Was jij zelf in Tanzania Rob? Dat wist ik niet. Wat een mooie foto’s.Je kunt ook foto’s zien via het web van ons in Zuid-Afrika, Namiebieb, Botswana en Zambia. Ik ga jullie vgolen.VA:F [1.9.22_1171]please wait…

 11. Miquel says:

  I just want to tell you that I am just very new to blogging and dniieftely loved you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You certainly come with great articles. Cheers for sharing your website.

 12. levitra says:

  MCT, I’m with you–I really miss Nahrmann, though in no small part because of what Nico enjoys so much that got this thread started. The banter between Nahrmann and Merlin, or Nahrmann and Cayleb, or all three when they were together, was priceless entertainment. All three were, each in their own way, champion wise-arses.

 13. Patricia says:

  Hello ~Glad you found the site useful for you ~ Feel free to send me an email torguhh the Contact Us page~ you will receive updates from time to time You can also subscribe to the RSS PID,Sincerely, Orion

 14. Nidheeshp says:

  Ja, in juli 2010. Daar een rondreis geaadn en ervaren hoe veelzijdig een land kan zijn!Waar kan ik jouw foto’s dan zien? Klinkt als een mooie reis die je gemaakt hebt!VN:F [1.9.22_1171]please wait…

 15. Karlie says:

  Begun, the great internet eduiotcan has.

 16. Love says:

  Wonderful story, reckoned we could comnibe a handful of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got much more problerms as well

 17. Cami says:

  Je1 nechlaste1m, je1 pouze noelsbně konzumuji :-) Sašo a neboj, to o těch 2 hodine1ch jsem si vtloukla do hlavy už dředve (Rosťo vedš kdy a vedš kde :-) )

 18. Dankzij dit artikel hoef ik niet meer te zoeken. Don E.

 19. Een interessante lezing. Dank u wel. E. de Jeu

 20. Ik raad het aan! Elisa Spapens