Hiiumaa naar Parnu – offroaden en Soviet bunkers

Hoi allemaal,

We hebben weer internet dus weer de mogelijkheid voor het volgende verhaal!

Na een rustige start omdat we gisteren de route al min of meer hadden bepaald gingen we op weg. Dit eiland, Hiiumaa, staat bekend als minder ontwikkeld en beboster dan zijn grotere broer, Saaremaa. Dus een paradijsje voor off roaden: alleen de hoofdwegen zijn geasfalteerd, de rest is gravel of bandensporen (die overigens wel vaak op de TomTom staan!). Rutger kon zijn geluk niet op!
We hebben verschillende “binnenwegen” genomen op het noorden van het eiland, waarbij we langs een oude Soviet stelling zijn gereden. Hier lagen nog verschillende oude bunkers die toegankelijk zijn. Je kon er met een zaklamp helemaal doorheen, wat Rutger dus ook heeft gedaan, lijn bleef liever in de auto zitten, veel te spooky ! :-)

Daarna door naar de oudste vuurtoren van de Baltische staten, die niet of inmiddels niet meer, bij de zee staat, maar in het land. We zijn omhoog gegaan en konden zo het hele eiland overzien: vooral bomen …

‘s avonds hebben we meteen de Ferry naar het volgende eiland gepakt: Saaremaa. We hebben hier een slaapplek opgezocht bij een manor, een groot landhuis met een kampeergelegenheid. Er was wel een mogelijkheid dat er elanden in de buurt waren, dus voor we naar de auto liepen even goed rondschijnen met de zaklamp, een eland willen we niet zomaar tegen het lijf lopen, daar zijn ze te groot voor :-)

De volgende dag een route over Saaremaa gereden, maar dit vonden wij een beduidend minder mooi eiland: veel meer verharde wegen en veel meer boerenbedrijven … Wel een meteoorkrater en molens gezien (met een Hollandse molen)! We hebben op Muhu geslapen, een dorpje vlak voor de ferry terug naar het vasteland. Het regent hier de laatste paar dagen, dus we hebben in een huisje geslapen wat je hier vaker ziet: een driehoekje met alleen bedden, de rest van de faciliteiten zijn gedeeld.

Vanmorgen konden we dus al om half 10 de boot nemen naar het vasteland, waarna we naar Parnu zijn gereden, de “summer capital” van Estland met mooie stranden. Beetje jammer dat heel hard regent … Maar we zijn door het dorpje gelopen en inmiddels schijnt een waterig zonnetje (af en toe).

Morgen verlaten we Estland en gaan we naar Letland!

Groetjes,

Cathelijne en Rutger

This entry was posted in Estland. Bookmark the permalink.

0 Responses to Hiiumaa naar Parnu – offroaden en Soviet bunkers

 1. Rutger & Lijn says:

  Daar moet je dan wel voor betalen :-)

 2. Rutger & Lijn says:

  We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

 3. Zeno says:

  Ik zie alleen maar tanks ;-)

 4. mama Wilma says:

  No road at all!!

 5. mama Wilma says:

  Lekkerrrrr!!!!

 6. mama Wilma says:

  Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

 7. mama Wilma says:

  Doodzwijgen dan is het er niet?

 8. mama Wilma says:

  Stoere foto, Lijnie!

 9. Mama Francine says:

  Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

 10. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ik was ook niet meegegaan hoor!!

 11. mama Wilma en papa Heddy says:

  Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

 12. mama Wilma en papa Heddy says:

  Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

 13. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

 14. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

 15. mama Wilma en papa Heddy says:

  Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

 16. mama Wilma en papa Heddy says:

  Goede vermomming!!

 17. mama Wilma en papa Heddy says:

  Was dat wel met een gids?

 18. mama Wilma en papa Heddy says:

  Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

 19. mama Wilma en papa Heddy says:

  Een echte safari!

 20. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ziet er niet zo camping-achtig uit.