Van Parnu naar Vilnius – dwars door de baltics!

Hoi allemaal,

We zijn weer even onderweg, dus weer tijd voor onze belevenissen :-)

Na Parnu zijn we inderdaad naar Letland gereden, en door de open grenzen konden we eindelijk een keertje zo doorrijden! We waren dus snel op onze volgende bestemming: Gauja National Park, een van de nationale parken in Letland. In dit park hebben we weer een dag rondgereden, waarbij we allerlei rotsformaties, een kasteel, een papierfabriek en een oude Soviet bunker!
Vooral de laatste heeft wel indruk gemaakt. In het nationaal park ligt namelijk een oude Soviet bunker die pas in 2003 open is gemaakt (ze wisten niet zo goed wat ze ermee aanmoesten). Toen we aan kwamen rijden, dachten we dat we helemaal fout zaten: het was een rehabilitatie centrum, nog in gebruik, maar de TomTom en de borden vertelden ons dat dit toch echt de juist plek moest zijn … Toch maar naar vinnen gelopen en gevraagd, en ja hoor, we zaten echt goed! Later bleek ook uit het verhaal van de gids dat het bovengrondse centrum een afleiding was van het werkelijke doel van het gebouw, wat dus nog steeds erg goed werkt! We kwamen later ook toeristen tegen die werkelijk om waren gedraaid omdat ze dachten verkeerd te zitten :-)
De rondleiding zelf was erg interessant: de bunker is nog volledig in oude staat, en er is inmiddels door de overheid ingezien dat dit een uniek stuk geschiedenis is dat bewaard moet blijven. Wel vreemd dat het centrum daarboven nog volledig in bedrijf is! De bunker was bedoeld als uitwijkcentum voor belangrijke overheidsfunctionarissen en geval van “hour x”, het moment dat er bommen gedropt zouden worden op de Latvia SSR, of een andere ramp plaats zou vinden. Men kon dan hier naartoe uitwijken, en men had voor allerlei senario’s ook kaarten hangen: waar voedsel vandaan moest komen, hoe mensen geëvacueerd moesten worden enz. Allemaal heel interessant dus!

‘s avonds hebben we samen met een Duits stel op een parkeerplaats gekampeerd en gebarbecued. Met alles op de grote hoop heel goed gegeten!

De dag erna door naar Riga, de hoofdstad. Ook weer een oude stad, hoewel deze op ons minder indruk maakte dan Tallinn. Wel weer veel mooie en oude gebouwen, maar ook drukker met auto’s en bredere straten. We hebben daar 2 dagen op de city camping gestaan, een camping vlakbij het centrum, op loopafstand, maar gelukkig wel rustig! We hadden aan het einde van de dag weer regen, maar we hebben het luifel uitgezet en alsnog gebarbecued! Nu onze stove kapot is zijn we vaak aan het barbecuen, we hebben het zwaar :-)

Na Riga besloten om richting Litouwen te rijden: Letland heeft op ons minder indruk gemaakt dan Estland. We zijn nog wel gestopt bij Rundale palace, het buitenverblijf van de vroegere bazen van Letland :-) de grens was weer een eitje: fijn, zo’n verenigd Europa!

Als eerste zijn we naar een stadje gereden waar een kerncentrale staat, die moest Rutger natuurlijk even zien! Daar aangekomen, bleken het vooral Soviet- blokken te zijn en de centrale was nog in bedrijf (niet de reactoren zelf, maar er waren nog verschillende mensen aan het werk), dus we konden er niet in en zijn ook redelijk snel weer doorgegaan.

We hebben besloten door het rijden naar Aukštaitija National Park, een park middenin Litouwen, dit omdat Rutger de zee een beetje zat is :-) hier hebben we vanmorgen dan ook een aantal uren rondgereden, Rutger kon weer helemaal los: er waren veel offroad paden en hij kon de auto goed gebruiken! Het is een mooi gebied, met veel (nou ja, relatief hè) meren. Weer iets heel anders dan de parken die we tot nu toe gezien hebben! In de middag doorgereden naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Hier hebben we de hele middag rondgelopen, en dit vonden we weer een erg leuke stad! Veel kleine straatjes, veel oude gebouwen en vooral veel mooie kerken (van de buitenkant, binnenkant hebben we al heel veel gezien de laatste tijd). Na een pizza besloten om door te rijden naar een camping net buiten de stad, om te zorgen dat we niet in het verkeer vast komen te zitten. Daar zitten we nu te internetten, morgen gaan weer richting kust, 1 september gaan we ‘s avonds de boot op naar huis, van Klaipeda naar Sassnitz!

Groetjes,

Cathelijne en Rutger

This entry was posted in Estland, Letland, Lithouwen. Bookmark the permalink.

0 Responses to Van Parnu naar Vilnius – dwars door de baltics!

 1. Rutger & Lijn says:

  Daar moet je dan wel voor betalen :-)

 2. Rutger & Lijn says:

  We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

 3. Zeno says:

  Ik zie alleen maar tanks ;-)

 4. mama Wilma says:

  No road at all!!

 5. mama Wilma says:

  Lekkerrrrr!!!!

 6. mama Wilma says:

  Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

 7. mama Wilma says:

  Doodzwijgen dan is het er niet?

 8. mama Wilma says:

  Stoere foto, Lijnie!

 9. Mama Francine says:

  Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

 10. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ik was ook niet meegegaan hoor!!

 11. mama Wilma en papa Heddy says:

  Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

 12. mama Wilma en papa Heddy says:

  Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

 13. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

 14. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

 15. mama Wilma en papa Heddy says:

  Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

 16. mama Wilma en papa Heddy says:

  Goede vermomming!!

 17. mama Wilma en papa Heddy says:

  Was dat wel met een gids?

 18. mama Wilma en papa Heddy says:

  Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

 19. mama Wilma en papa Heddy says:

  Een echte safari!

 20. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ziet er niet zo camping-achtig uit.