Van Parnu naar Vilnius – dwars door de baltics!

Hoi allemaal,

We zijn weer even onderweg, dus weer tijd voor onze belevenissen :-)

Na Parnu zijn we inderdaad naar Letland gereden, en door de open grenzen konden we eindelijk een keertje zo doorrijden! We waren dus snel op onze volgende bestemming: Gauja National Park, een van de nationale parken in Letland. In dit park hebben we weer een dag rondgereden, waarbij we allerlei rotsformaties, een kasteel, een papierfabriek en een oude Soviet bunker!
Vooral de laatste heeft wel indruk gemaakt. In het nationaal park ligt namelijk een oude Soviet bunker die pas in 2003 open is gemaakt (ze wisten niet zo goed wat ze ermee aanmoesten). Toen we aan kwamen rijden, dachten we dat we helemaal fout zaten: het was een rehabilitatie centrum, nog in gebruik, maar de TomTom en de borden vertelden ons dat dit toch echt de juist plek moest zijn … Toch maar naar vinnen gelopen en gevraagd, en ja hoor, we zaten echt goed! Later bleek ook uit het verhaal van de gids dat het bovengrondse centrum een afleiding was van het werkelijke doel van het gebouw, wat dus nog steeds erg goed werkt! We kwamen later ook toeristen tegen die werkelijk om waren gedraaid omdat ze dachten verkeerd te zitten :-)
De rondleiding zelf was erg interessant: de bunker is nog volledig in oude staat, en er is inmiddels door de overheid ingezien dat dit een uniek stuk geschiedenis is dat bewaard moet blijven. Wel vreemd dat het centrum daarboven nog volledig in bedrijf is! De bunker was bedoeld als uitwijkcentum voor belangrijke overheidsfunctionarissen en geval van “hour x”, het moment dat er bommen gedropt zouden worden op de Latvia SSR, of een andere ramp plaats zou vinden. Men kon dan hier naartoe uitwijken, en men had voor allerlei senario’s ook kaarten hangen: waar voedsel vandaan moest komen, hoe mensen geëvacueerd moesten worden enz. Allemaal heel interessant dus!

‘s avonds hebben we samen met een Duits stel op een parkeerplaats gekampeerd en gebarbecued. Met alles op de grote hoop heel goed gegeten!

De dag erna door naar Riga, de hoofdstad. Ook weer een oude stad, hoewel deze op ons minder indruk maakte dan Tallinn. Wel weer veel mooie en oude gebouwen, maar ook drukker met auto’s en bredere straten. We hebben daar 2 dagen op de city camping gestaan, een camping vlakbij het centrum, op loopafstand, maar gelukkig wel rustig! We hadden aan het einde van de dag weer regen, maar we hebben het luifel uitgezet en alsnog gebarbecued! Nu onze stove kapot is zijn we vaak aan het barbecuen, we hebben het zwaar :-)

Na Riga besloten om richting Litouwen te rijden: Letland heeft op ons minder indruk gemaakt dan Estland. We zijn nog wel gestopt bij Rundale palace, het buitenverblijf van de vroegere bazen van Letland :-) de grens was weer een eitje: fijn, zo’n verenigd Europa!

Als eerste zijn we naar een stadje gereden waar een kerncentrale staat, die moest Rutger natuurlijk even zien! Daar aangekomen, bleken het vooral Soviet- blokken te zijn en de centrale was nog in bedrijf (niet de reactoren zelf, maar er waren nog verschillende mensen aan het werk), dus we konden er niet in en zijn ook redelijk snel weer doorgegaan.

We hebben besloten door het rijden naar Aukštaitija National Park, een park middenin Litouwen, dit omdat Rutger de zee een beetje zat is :-) hier hebben we vanmorgen dan ook een aantal uren rondgereden, Rutger kon weer helemaal los: er waren veel offroad paden en hij kon de auto goed gebruiken! Het is een mooi gebied, met veel (nou ja, relatief hè) meren. Weer iets heel anders dan de parken die we tot nu toe gezien hebben! In de middag doorgereden naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Hier hebben we de hele middag rondgelopen, en dit vonden we weer een erg leuke stad! Veel kleine straatjes, veel oude gebouwen en vooral veel mooie kerken (van de buitenkant, binnenkant hebben we al heel veel gezien de laatste tijd). Na een pizza besloten om door te rijden naar een camping net buiten de stad, om te zorgen dat we niet in het verkeer vast komen te zitten. Daar zitten we nu te internetten, morgen gaan weer richting kust, 1 september gaan we ‘s avonds de boot op naar huis, van Klaipeda naar Sassnitz!

Groetjes,

Cathelijne en Rutger

This entry was posted in Estland, Letland, Lithouwen. Bookmark the permalink.

0 Responses to Van Parnu naar Vilnius – dwars door de baltics!

 1. Dee says:

  De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch ovberstelnaar dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?

 2. Matteo says:

  Het lijkt me een interesant boek, alle kenins van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k’denk dat je ermee voorzichtig moet doen.

 3. Mike says:

  …// //அர ள உத ர த த அட த த ம த த ஏன பச ம ட என வச ப ட வத ல ல ?க ழந த கள க க த ய ப ப ல க ற ய ம ப த அல லத இல ல த ப த அதற க ம ற ற க பச ம ப ல ய உபய க ப பர .(எர ம ப ல ல க ழ ப ப அத கம அத க ழந த க க ஒத த க க ள ள த )அந த நன ற உணர ச ச க ரணம கத த ன பச வ த ய க க சம னம க ப ர க க ன றனர // //ட ப க க ர ம ல ட ப க க ர க வ ட ட க க ண ட இர ப பத ப ர ப பனர கள ன பரம பர ப பழக கம . அப பட த த ன த ய ப ப ல இல ல த க ழந த க க பச ம ப ல த வ என ற கத அளக க ன றனர .வரல ற ற உணம வ ற . ஆத ய ல ப ர ப பனர கள வ ர ம ப உண டத பச ம ட ட கன ற க ட ட ய ன ம ம சம த ன . இப பட வ ட ட த த ன பதற க க வ த த ர க க ம ம ட ட “yajna pashu ” என ற அழ த தனர . ‘க ‘த னம என க ற வ ர த த ய ன ப ன னண அத த ன .ஆன ல , ப த தர ம , மக வ ரர ம அக ம ச ய வல ய ற த த யப த , ஏர ளம ன ர அவர கள ப ன பற ற வத ப ர த த பயந த – தங களத வ த க மதத த க ப ப ற ற க க க ள வதற க க – ‘க ல ல ம ‘ய ப ர ப பனர கள ம ப சத த டங க னர .ப ன ப , ம ட கள க க ள ள ம உயர வ த ழ வ ப ப க த த – வ ள ள மற ற ம கலர கலர ன பச ம ட உயர ந தத , கர ப ப ன எர ம ம ட த ழ ந தத என ற ப ச வர க ன றனர . பச வத க க எத ர ப ப த ர வ க க ம இவர கள , மக ஷ ச ரமர த த ன ய ல க ல லப பட ட ச ரன த ன மக ஷம (எர ம ) என ந ன த த இன ற ம எர ம ய க ல வத எத ர ப பத இல ல .இந த ய வ ன ந ன க ல ம ன ற பங க ப ல ப ர ள த வ ய ந ற வ ச ய வத எர ம ம ட த ன . இதன இந த ய வ ன த ச ய வ லங க க ஆக க எந த ப ர ப ப ன வத சம மத ப ப ன ?ப ர ப பனர கள ன பச ம ட ட ப சம பற ற ம ல ம அற ய பட க கவ ம : Buffalo nationalism: a curqitie of spiritual fascism – By Kancha Ilaiah

 4. Mujahid says:

  c4ntligen, stort grattis till er! Det har varit se5e5 rgilot att ff6lja dig under dessa me5nader, ser fram emot att ff6lja din blogg le4nge till.

 5. Feter says:

  Det de4r c4R grf6nt, Jane – det borde ve4l du veta!? ;-) Synd bara att klottraren inte hade koll pe5 det, och rf6rde ihop fe4gerna med varnan!!! :-D Men tittar man noga, se5 anar man faktiskt lite turkosgrf6na nyanser he4r och var de4r det gula och ble5a har flutit ihop. :-) Ff6r f6vrigt e4r det en ganska vit ve4rld he4r ockse5 nu. Det har snf6at ne5n/ne5gra centimeter varje natt de sista dagarna – och ige5r snf6ade det en hel del under dagen ockse5, fast det har e4nde5 inte blivit mer e4n si se5 de4r fem-sex centimeter sammanlagt. Lagom mycket, se4rskilt med tanke pe5 att man i princip kan skippa att skotta de5. :-D

 6. Natasha says:

  ja huaaaaa jag me5ste ff6rsf6ka fe5 ner frf6n som jag vann pe5 en uttlitnong pe5 en blogg! Blir se5 nervf6s att jag inte klarar det de4rff6r att frf6na me5ste frysa och sedan ve4rmas igen och se5 ste4llas ut igen ff6r att ff6rhoppeligen gro till ve5ren!

 7. Joyce says:

  subject of Home Automation, she works as a software eneinegr at Google! We had the honour to get an interview with Claire, where you can read more about the life at Google and why she chose to be an

 8. Vanelly says:

  SVIJANY mohu vřele doporučit, mezi pražskfdmi běžci o něm kolujed legndey a samotned běžci poře1dajed ze1jezd předmo do Svijan. Vfdborne1 kvalita, fatasticke1 cena a širokfd vfdběr.Majed ho v hospodě kousek pod Palmovkou asi 200m vpravo podel Rokytky…jinak je to v Praze nuda gambrinus atd.za PPV er

 9. Ritu says:

  You’ve mangead a first class post

 10. Liz says:

  Was jij zelf in Tanzania Rob? Dat wist ik niet. Wat een mooie foto’s.Je kunt ook foto’s zien via het web van ons in Zuid-Afrika, Namiebieb, Botswana en Zambia. Ik ga jullie vgolen.VA:F [1.9.22_1171]please wait…

 11. Miquel says:

  I just want to tell you that I am just very new to blogging and dniieftely loved you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You certainly come with great articles. Cheers for sharing your website.

 12. levitra says:

  MCT, I’m with you–I really miss Nahrmann, though in no small part because of what Nico enjoys so much that got this thread started. The banter between Nahrmann and Merlin, or Nahrmann and Cayleb, or all three when they were together, was priceless entertainment. All three were, each in their own way, champion wise-arses.

 13. Patricia says:

  Hello ~Glad you found the site useful for you ~ Feel free to send me an email torguhh the Contact Us page~ you will receive updates from time to time You can also subscribe to the RSS PID,Sincerely, Orion

 14. Nidheeshp says:

  Ja, in juli 2010. Daar een rondreis geaadn en ervaren hoe veelzijdig een land kan zijn!Waar kan ik jouw foto’s dan zien? Klinkt als een mooie reis die je gemaakt hebt!VN:F [1.9.22_1171]please wait…

 15. Karlie says:

  Begun, the great internet eduiotcan has.

 16. Love says:

  Wonderful story, reckoned we could comnibe a handful of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got much more problerms as well

 17. Cami says:

  Je1 nechlaste1m, je1 pouze noelsbně konzumuji :-) Sašo a neboj, to o těch 2 hodine1ch jsem si vtloukla do hlavy už dředve (Rosťo vedš kdy a vedš kde :-) )

 18. Dankzij dit artikel hoef ik niet meer te zoeken. Don E.

 19. Een interessante lezing. Dank u wel. E. de Jeu

 20. Ik raad het aan! Elisa Spapens