Wit-Rusland (Belarus)

Hoi allemaal!

Vanuit Warschau zijn we vroeg vertrokken richting de grens van Polen met wit-rusland. Onze bestemming, Brest, ligt een paar KM over de grens. Na zo’n twee uur rijden op bijna verlaten weggetjes, met de grens post in de verte, zien we een politie auto staan. Een agent stapt op de weg en stopt ons. Een heel verhaal in het pools maar ineens roept hij, “Papieren”. Die geven we hem ook netjes waarop hij een boekje pakt met de Poolse verkeersregels. 80 waar we 45 mochten, shit … de man begint druk te schrijven en na een kwartier vraagt hij om het boete bedrag van 200 zloty, cash uiteraard. Aangezien we ver van alle steden af zitten vertel ik hem dat we geen geld hebben en moeten pinnen. Dit plan werkt perfect want na het aanbieden van een appel en een banaan wrijft de man door over zijn hooft en roept, “go go”!

Eenmaal bij de grens aangekomen staan er zo’n 30 auto’s te wachten. We denken mooi dat zal allemaal wel snel verlopen. Polen uit ging ook redelijk snel, paspoorten en autopapieren laten zien we we konden door. Wel allemaal erg gereguleerd: het wachten voor een stoplicht tot je naar het raampje mag rijden, daar wordt streng alle documentatie gevraagd en bekeken. Na een klein uurtje rijden we een brug over naar de wit-russische kant. Aan het einde van de brug krijgen we papiertjes bij ons paspoort en de auto, sommige in het Russisch. Toen begon het lange wachten in de rij voor controles … Tussendoor hebben we vast de verzekering gekocht (€ 17,- dus valt niet tegen)! Na zo’n 2,5 uur staan we eindelijk bij het eerste loket, paspoortcontrole. Dat gaat al tergend traag (waarom is ons een raadsel…), maar nadat het het klaar is moet de auto tijdelijk worden ingevoerd: nog meer stempels, formulieren, controles etc … Aangezien we geen Russisch kunnen lezen sluipen er fouten in de ingevulde papieren. En als er dan iets fout is gedaan door een eerder loket, moeten we weer terug (nou ja, Rutger …) om het te laten veranderen … Bij andere grenzen die we hebben gedaan losten we dit op door een brede glimlach en een dosis humor maar deze ambtenaren schijnen dit niet te waarderen en lijken stuk voor stuk last te hebben van een permanent ochtendhumeur .. haha echt super grappig om mee te maken :) Na ruim 5 uur rijden we dan toch het land in .. YES!

Eenmaal in Brest eerst maar eens op zoek naar een hotel. Er zijn er meerderen, waarvan het overgrote deel erg oost-blok aandoet (grote, grijze gebouwen). Ook allemaal een beetje vreemd en we hebben het idee overal opgelicht te worden met prijzen (ineens zijn de prijzen 2 keer zoveel als op het bord, wat de prijzen is per bed in een twee-persoons kamer …) Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Uiteindelijk besloten om maar een heel sjiek hotel te pakken, dan hebben we een goede prijs, mooie kamer en lekker ontbijt. Het moet maar! ‘s avonds nog een tijdje door Brest gelopen en daar pizza gegeten. De stad voelt plezierig aan en de mensen zijn erg aardig. Wat meteen opvalt is het ontbreken van alle schreeuwerige reclames en haastige mensen, best relaxed eigenlijk zo :) Maar ook de Russische kledingstijl: die is precies zoals je verwacht van de beelden van tv ;-)

De volgende dag hebben we het fort bezocht. Een soort monument voor de 2e Wereldoorlog, maar dan communisme stijl. Stemmige marsmuziek, en veel grote gedenkbeelden. Hier kon je ook een Sovjet-legeruniform aantrekken. Deze kans kon Rutger niet voorbij laten gaan! Zie foto’s :-) Hoewel wij er nogal lacherig over deden leek het voor de andere mensen hier een hele serieuze aangelegenheid. Sommige liepen dan ook, heel serieus, met het pak de complete site rond.

Hierna naar het “museum of train technology”, eigenlijk een verzameling oude treinen waar je gewoon in en op mocht klimmen in veel gevallen. En dat voor € 0,70 entreegeld pp :-)
We zijn daarna meteen doorgereden naar het nationale park: Belovezhskaya Pushcha, zo’n 60 km boven Brest. Hier hebben we ongeveer 16 km door het park gefietst (het laatste oerbos van Europa) en hebben we de mini dierentuin bezocht, om de buffels te zien waar het park bekent om is.
Na een nachtje daar kamperen zijn we naar Minsk, de hoofdstad, gereden. We zijn grotendeels binnendoor gegaan, met stops in Mir en Nesvizh om de kastelen daar te bezoeken. Vooral de laatste had zo in Frankrijk kunnen staan!
In Minsk zitten we in een ‘Sovjet’ stijl appartement, aan alles is gedacht zelfs de wodka drinkende mensen aan de achterdeur. We gaan nu de stad bezichtigen, vanavond volgen de foto’s!

Groeten vanuit een (sinds vandaag) regenachtig Minsk!

Cathelijne & Rutger

This entry was posted in Wit-Rusland (Belarus). Bookmark the permalink.

One Response to Wit-Rusland (Belarus)

 1. Dee says:

  De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch ovberstelnaar dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?

 2. Matteo says:

  Het lijkt me een interesant boek, alle kenins van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k’denk dat je ermee voorzichtig moet doen.

 3. Mike says:

  …// //அர ள உத ர த த அட த த ம த த ஏன பச ம ட என வச ப ட வத ல ல ?க ழந த கள க க த ய ப ப ல க ற ய ம ப த அல லத இல ல த ப த அதற க ம ற ற க பச ம ப ல ய உபய க ப பர .(எர ம ப ல ல க ழ ப ப அத கம அத க ழந த க க ஒத த க க ள ள த )அந த நன ற உணர ச ச க ரணம கத த ன பச வ த ய க க சம னம க ப ர க க ன றனர // //ட ப க க ர ம ல ட ப க க ர க வ ட ட க க ண ட இர ப பத ப ர ப பனர கள ன பரம பர ப பழக கம . அப பட த த ன த ய ப ப ல இல ல த க ழந த க க பச ம ப ல த வ என ற கத அளக க ன றனர .வரல ற ற உணம வ ற . ஆத ய ல ப ர ப பனர கள வ ர ம ப உண டத பச ம ட ட கன ற க ட ட ய ன ம ம சம த ன . இப பட வ ட ட த த ன பதற க க வ த த ர க க ம ம ட ட “yajna pashu ” என ற அழ த தனர . ‘க ‘த னம என க ற வ ர த த ய ன ப ன னண அத த ன .ஆன ல , ப த தர ம , மக வ ரர ம அக ம ச ய வல ய ற த த யப த , ஏர ளம ன ர அவர கள ப ன பற ற வத ப ர த த பயந த – தங களத வ த க மதத த க ப ப ற ற க க க ள வதற க க – ‘க ல ல ம ‘ய ப ர ப பனர கள ம ப சத த டங க னர .ப ன ப , ம ட கள க க ள ள ம உயர வ த ழ வ ப ப க த த – வ ள ள மற ற ம கலர கலர ன பச ம ட உயர ந தத , கர ப ப ன எர ம ம ட த ழ ந தத என ற ப ச வர க ன றனர . பச வத க க எத ர ப ப த ர வ க க ம இவர கள , மக ஷ ச ரமர த த ன ய ல க ல லப பட ட ச ரன த ன மக ஷம (எர ம ) என ந ன த த இன ற ம எர ம ய க ல வத எத ர ப பத இல ல .இந த ய வ ன ந ன க ல ம ன ற பங க ப ல ப ர ள த வ ய ந ற வ ச ய வத எர ம ம ட த ன . இதன இந த ய வ ன த ச ய வ லங க க ஆக க எந த ப ர ப ப ன வத சம மத ப ப ன ?ப ர ப பனர கள ன பச ம ட ட ப சம பற ற ம ல ம அற ய பட க கவ ம : Buffalo nationalism: a curqitie of spiritual fascism – By Kancha Ilaiah

 4. Mujahid says:

  c4ntligen, stort grattis till er! Det har varit se5e5 rgilot att ff6lja dig under dessa me5nader, ser fram emot att ff6lja din blogg le4nge till.

 5. Feter says:

  Det de4r c4R grf6nt, Jane – det borde ve4l du veta!? ;-) Synd bara att klottraren inte hade koll pe5 det, och rf6rde ihop fe4gerna med varnan!!! :-D Men tittar man noga, se5 anar man faktiskt lite turkosgrf6na nyanser he4r och var de4r det gula och ble5a har flutit ihop. :-) Ff6r f6vrigt e4r det en ganska vit ve4rld he4r ockse5 nu. Det har snf6at ne5n/ne5gra centimeter varje natt de sista dagarna – och ige5r snf6ade det en hel del under dagen ockse5, fast det har e4nde5 inte blivit mer e4n si se5 de4r fem-sex centimeter sammanlagt. Lagom mycket, se4rskilt med tanke pe5 att man i princip kan skippa att skotta de5. :-D

 6. Natasha says:

  ja huaaaaa jag me5ste ff6rsf6ka fe5 ner frf6n som jag vann pe5 en uttlitnong pe5 en blogg! Blir se5 nervf6s att jag inte klarar det de4rff6r att frf6na me5ste frysa och sedan ve4rmas igen och se5 ste4llas ut igen ff6r att ff6rhoppeligen gro till ve5ren!

 7. Joyce says:

  subject of Home Automation, she works as a software eneinegr at Google! We had the honour to get an interview with Claire, where you can read more about the life at Google and why she chose to be an

 8. Vanelly says:

  SVIJANY mohu vřele doporučit, mezi pražskfdmi běžci o něm kolujed legndey a samotned běžci poře1dajed ze1jezd předmo do Svijan. Vfdborne1 kvalita, fatasticke1 cena a širokfd vfdběr.Majed ho v hospodě kousek pod Palmovkou asi 200m vpravo podel Rokytky…jinak je to v Praze nuda gambrinus atd.za PPV er

 9. Ritu says:

  You’ve mangead a first class post

 10. Liz says:

  Was jij zelf in Tanzania Rob? Dat wist ik niet. Wat een mooie foto’s.Je kunt ook foto’s zien via het web van ons in Zuid-Afrika, Namiebieb, Botswana en Zambia. Ik ga jullie vgolen.VA:F [1.9.22_1171]please wait…

 11. Miquel says:

  I just want to tell you that I am just very new to blogging and dniieftely loved you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You certainly come with great articles. Cheers for sharing your website.

 12. levitra says:

  MCT, I’m with you–I really miss Nahrmann, though in no small part because of what Nico enjoys so much that got this thread started. The banter between Nahrmann and Merlin, or Nahrmann and Cayleb, or all three when they were together, was priceless entertainment. All three were, each in their own way, champion wise-arses.

 13. Patricia says:

  Hello ~Glad you found the site useful for you ~ Feel free to send me an email torguhh the Contact Us page~ you will receive updates from time to time You can also subscribe to the RSS PID,Sincerely, Orion

 14. Nidheeshp says:

  Ja, in juli 2010. Daar een rondreis geaadn en ervaren hoe veelzijdig een land kan zijn!Waar kan ik jouw foto’s dan zien? Klinkt als een mooie reis die je gemaakt hebt!VN:F [1.9.22_1171]please wait…

 15. Karlie says:

  Begun, the great internet eduiotcan has.

 16. Love says:

  Wonderful story, reckoned we could comnibe a handful of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got much more problerms as well

 17. Cami says:

  Je1 nechlaste1m, je1 pouze noelsbně konzumuji :-) Sašo a neboj, to o těch 2 hodine1ch jsem si vtloukla do hlavy už dředve (Rosťo vedš kdy a vedš kde :-) )

 18. Dankzij dit artikel hoef ik niet meer te zoeken. Don E.

 19. Een interessante lezing. Dank u wel. E. de Jeu

 20. Ik raad het aan! Elisa Spapens