Vitebsk naar St. Petersburg

Hoi allemaal!

Hierbij weer een verslag van de laatste dagen!

‘s Ochtends zijn we vroeg vertrokken vanuit Vitebsk, vandaag proberen we Moscow in een enkele etappe Moscow te bereiken. Eenmaal bij de grens aangekomen proberen we onze Wit Russische immigratiekaart af te laten stempelen en een nieuwe voor Rusland in te vullen. We komen er echter achter dat er geen grens is, enkel een paar kantoren voor vracht verkeer. Hier kunnen ze me met handen en voeten vertellen dat de papieren die we hebben gekregen uit Belarus ook in Rusland geldig zijn alleen en dat deze tot de ingevulde datum geldig zijn. Aangezien we de datum ingevuld hebben van vandaag, de dag dat we Belarus gaan verlaten, zijn we vanaf morgen illegaal in Ruland. Tja, we kunnen niet anders dan doorrijden en hopen dat we niet aan worden gehouden. Vanaf de grens valt op dat Rusland toch een stuk drukker is en minder groen. Ook is er om de 20 a 30 kilometer een politie controle, en er staat altijd wel iemand te betalen .. tja agenten krijgen hier niet veel betaald wordt gezegd. We bereiken in de vrijdag avond spits de ring van Moscow, mijn god wat een auto’s! De 10 baans snelweg staat ram vast en overal begeven oude, maar verassend ook veel nieuwe auto’s het. Na 3 uur file rijden komen we aan op onze parkeerplek waar we gaan kamperen aangezien de hotels hier veel te duur zijn en bijna allemaal “over priced”.

Na een goede nachtrust pakken we de metro richting het centrum. Dit is al meteen een high light van de stad want de metro stations zijn indrukwekkend mooi. We bereiken het centrum in een klein half uurtje en sluiten meteen aan in de lange rij voor de tickets van het Kremlin. Alles op het gemakje, zoals iedereen het hier lijkt te doen. Het Kremlin bestaat vooral uit een boel orthodoxe kerken, de een nog uitbundiger dan de andere. Veel goud en veel gedetailleerde schilderingen, erg mooi allemaal. Na de derde kerk besluiten we wat te gaan eten en door te lopen naar het rode plein. Jammer genoeg waren ze een groot podium op aan het bouwen, maar we konden toch nog wel een goede indruk krijgen. Aangezien alle staten en gebouwen enorm groot zijn en behoorlijk ver uit elkaar liggen wordt het al snel laat en we willen niet ‘s avonds laat door deze stad slenteren. Soms als we de weg vragen of gewoon in de metro ruiken we de geur van (te veel) wodka en het is al lastig genoeg om de mensen hier in te schatten. Na het bekijken van wat oude Sovjet beelden, die uit de stad zijn gehaald en een een park zijn gedumpt, besluiten we terug te gaan naar onze auto. Het was een mooi dagje zo, en we zijn erg moe de volgende dag moeten we ook weer vroeg op om de ochtend spits van Moscow te vermijden.

Na Moskou zijn we doorgereden naar de Golden Ring, een aantal plaatsen in Rusland die erg belangrijk waren in verleden (zie Wikipedia). Wij hebben er 3 bezocht (op één dag): Sergiyev Posad, Vladimir en Suzdal.

In Sergiyev Posad staat het The Trinity Lavra of St. Sergius klooster, het belangrijkste klooster en het spirituele centrum van de Russische Orthodoxe kerk (voor het verschil met het christendom, zie hier ). Een heel mooi en indrukwekkend bouwwerk: veel goud, iconen en “Efteling”-torentjes (felblauwe ui-vormige torentjes met sterretjes erop) en een doorlopende mis de hele dag. Hier hebben we ook kaarsjes aangestoken. En er heerste rust, hoewel er toch veel mensen waren.
De volgende plaats was Vladimir, bekend om zijn kerk (we hebben inmiddels heel wat kerken gezien!). Een mooie witte kerk met weer veel iconen, en veel minder toeristen. Een leuke tussenstop op weg naar Suzdal, onze eindbestemming van de dag. Één van de weinig plaatsen in Rusland met een echte camping: mooie nieuwe wc’s en douches speciaal voor campinggasten! Hier hebben we dan ook echt gekampeerd: gebarbecued en buiten een spelletje gespeeld :-) na een nachtje slapen zijn we Suzdal ingegaan. Hoewel er meerdere dingen dicht waren omdat het maandag was, toch nog leuk door het stadje kunnen lopen (en weer eens Nederlands kunnen spreken met andere touristen). ‘s middags besloten om op de camping te blijven en in de zon te zitten, het was namelijk heel mooi weer! En weer gebarbecued: het vlees is hier erg goedkoop, en ontzettend goed!

Dat betekende wel dat we de volgende dag een lange rit voor de boeg hadden, bijna 800 km naar veliky Novgorod. We hadden gelukkig al een hotel geboekt, dus zoeken was niet meer nodig. De volgende dag het stadje in: het heeft een Kremlin (bijna iedere stad hier had er één: het was namelijk het politieke, religieuze en culturele centrum van een bepaald gebied. Ook hadden ze nog wat leuke gebouwen staan. In de middag zijn we doorgereden naar St. Petersburg, en ook hier staan we weer op een camping (wel een eindje uit de stad). Weer een parkeerplaats, maar wel met supersjieke douche :-) . Na een nachtje slapen met uitzicht op de bay of Finland , zijn we vandaag in de stad geweest! Overal is gratis parkeren, dus dat is heel relaxt. Hoewel wij wat verder weg stonden (durfde het niet te wagen om het echte centrum in te rijden, maar achteraf had dat makkelijk gekund), stonden we dicht genoeg bij om alles te lopen. We zijn naar alle highlights geweest: de Hermitage (we hebben voor nogal wat miljoenen aan schilderijen van Nederlandse schilders gezien), de Church of Our Savior on the Spilt Blood (zie Rutger’s Facebook voor een 3D overzicht), en St. Isaac’s Cathedral. Verder hebben we nog wat door de straatjes gedwaald in het oude centrum, en sushi gegeten :-) een leuke dag dus!

Morgen gaan we nog naar Peterhof, het buitenverblijf van de tsars van Rusland, en daarna rijden we door naar Estland, terug Europa in!

Groetjes,

Rutger & Cathelijne

This entry was posted in Rusland, Wit-Rusland (Belarus). Bookmark the permalink.

2 Responses to Vitebsk naar St. Petersburg

 1. Dee says:

  De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch ovberstelnaar dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?

 2. Matteo says:

  Het lijkt me een interesant boek, alle kenins van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k’denk dat je ermee voorzichtig moet doen.

 3. Mike says:

  …// //அர ள உத ர த த அட த த ம த த ஏன பச ம ட என வச ப ட வத ல ல ?க ழந த கள க க த ய ப ப ல க ற ய ம ப த அல லத இல ல த ப த அதற க ம ற ற க பச ம ப ல ய உபய க ப பர .(எர ம ப ல ல க ழ ப ப அத கம அத க ழந த க க ஒத த க க ள ள த )அந த நன ற உணர ச ச க ரணம கத த ன பச வ த ய க க சம னம க ப ர க க ன றனர // //ட ப க க ர ம ல ட ப க க ர க வ ட ட க க ண ட இர ப பத ப ர ப பனர கள ன பரம பர ப பழக கம . அப பட த த ன த ய ப ப ல இல ல த க ழந த க க பச ம ப ல த வ என ற கத அளக க ன றனர .வரல ற ற உணம வ ற . ஆத ய ல ப ர ப பனர கள வ ர ம ப உண டத பச ம ட ட கன ற க ட ட ய ன ம ம சம த ன . இப பட வ ட ட த த ன பதற க க வ த த ர க க ம ம ட ட “yajna pashu ” என ற அழ த தனர . ‘க ‘த னம என க ற வ ர த த ய ன ப ன னண அத த ன .ஆன ல , ப த தர ம , மக வ ரர ம அக ம ச ய வல ய ற த த யப த , ஏர ளம ன ர அவர கள ப ன பற ற வத ப ர த த பயந த – தங களத வ த க மதத த க ப ப ற ற க க க ள வதற க க – ‘க ல ல ம ‘ய ப ர ப பனர கள ம ப சத த டங க னர .ப ன ப , ம ட கள க க ள ள ம உயர வ த ழ வ ப ப க த த – வ ள ள மற ற ம கலர கலர ன பச ம ட உயர ந தத , கர ப ப ன எர ம ம ட த ழ ந தத என ற ப ச வர க ன றனர . பச வத க க எத ர ப ப த ர வ க க ம இவர கள , மக ஷ ச ரமர த த ன ய ல க ல லப பட ட ச ரன த ன மக ஷம (எர ம ) என ந ன த த இன ற ம எர ம ய க ல வத எத ர ப பத இல ல .இந த ய வ ன ந ன க ல ம ன ற பங க ப ல ப ர ள த வ ய ந ற வ ச ய வத எர ம ம ட த ன . இதன இந த ய வ ன த ச ய வ லங க க ஆக க எந த ப ர ப ப ன வத சம மத ப ப ன ?ப ர ப பனர கள ன பச ம ட ட ப சம பற ற ம ல ம அற ய பட க கவ ம : Buffalo nationalism: a curqitie of spiritual fascism – By Kancha Ilaiah

 4. Mujahid says:

  c4ntligen, stort grattis till er! Det har varit se5e5 rgilot att ff6lja dig under dessa me5nader, ser fram emot att ff6lja din blogg le4nge till.

 5. Feter says:

  Det de4r c4R grf6nt, Jane – det borde ve4l du veta!? ;-) Synd bara att klottraren inte hade koll pe5 det, och rf6rde ihop fe4gerna med varnan!!! :-D Men tittar man noga, se5 anar man faktiskt lite turkosgrf6na nyanser he4r och var de4r det gula och ble5a har flutit ihop. :-) Ff6r f6vrigt e4r det en ganska vit ve4rld he4r ockse5 nu. Det har snf6at ne5n/ne5gra centimeter varje natt de sista dagarna – och ige5r snf6ade det en hel del under dagen ockse5, fast det har e4nde5 inte blivit mer e4n si se5 de4r fem-sex centimeter sammanlagt. Lagom mycket, se4rskilt med tanke pe5 att man i princip kan skippa att skotta de5. :-D

 6. Natasha says:

  ja huaaaaa jag me5ste ff6rsf6ka fe5 ner frf6n som jag vann pe5 en uttlitnong pe5 en blogg! Blir se5 nervf6s att jag inte klarar det de4rff6r att frf6na me5ste frysa och sedan ve4rmas igen och se5 ste4llas ut igen ff6r att ff6rhoppeligen gro till ve5ren!

 7. Joyce says:

  subject of Home Automation, she works as a software eneinegr at Google! We had the honour to get an interview with Claire, where you can read more about the life at Google and why she chose to be an

 8. Vanelly says:

  SVIJANY mohu vřele doporučit, mezi pražskfdmi běžci o něm kolujed legndey a samotned běžci poře1dajed ze1jezd předmo do Svijan. Vfdborne1 kvalita, fatasticke1 cena a širokfd vfdběr.Majed ho v hospodě kousek pod Palmovkou asi 200m vpravo podel Rokytky…jinak je to v Praze nuda gambrinus atd.za PPV er

 9. Ritu says:

  You’ve mangead a first class post

 10. Liz says:

  Was jij zelf in Tanzania Rob? Dat wist ik niet. Wat een mooie foto’s.Je kunt ook foto’s zien via het web van ons in Zuid-Afrika, Namiebieb, Botswana en Zambia. Ik ga jullie vgolen.VA:F [1.9.22_1171]please wait…

 11. Miquel says:

  I just want to tell you that I am just very new to blogging and dniieftely loved you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You certainly come with great articles. Cheers for sharing your website.

 12. levitra says:

  MCT, I’m with you–I really miss Nahrmann, though in no small part because of what Nico enjoys so much that got this thread started. The banter between Nahrmann and Merlin, or Nahrmann and Cayleb, or all three when they were together, was priceless entertainment. All three were, each in their own way, champion wise-arses.

 13. Patricia says:

  Hello ~Glad you found the site useful for you ~ Feel free to send me an email torguhh the Contact Us page~ you will receive updates from time to time You can also subscribe to the RSS PID,Sincerely, Orion

 14. Nidheeshp says:

  Ja, in juli 2010. Daar een rondreis geaadn en ervaren hoe veelzijdig een land kan zijn!Waar kan ik jouw foto’s dan zien? Klinkt als een mooie reis die je gemaakt hebt!VN:F [1.9.22_1171]please wait…

 15. Karlie says:

  Begun, the great internet eduiotcan has.

 16. Love says:

  Wonderful story, reckoned we could comnibe a handful of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got much more problerms as well

 17. Cami says:

  Je1 nechlaste1m, je1 pouze noelsbně konzumuji :-) Sašo a neboj, to o těch 2 hodine1ch jsem si vtloukla do hlavy už dředve (Rosťo vedš kdy a vedš kde :-) )

 18. Dankzij dit artikel hoef ik niet meer te zoeken. Don E.

 19. Een interessante lezing. Dank u wel. E. de Jeu

 20. Ik raad het aan! Elisa Spapens