Vitebsk naar St. Petersburg

Hoi allemaal!

Hierbij weer een verslag van de laatste dagen!

‘s Ochtends zijn we vroeg vertrokken vanuit Vitebsk, vandaag proberen we Moscow in een enkele etappe Moscow te bereiken. Eenmaal bij de grens aangekomen proberen we onze Wit Russische immigratiekaart af te laten stempelen en een nieuwe voor Rusland in te vullen. We komen er echter achter dat er geen grens is, enkel een paar kantoren voor vracht verkeer. Hier kunnen ze me met handen en voeten vertellen dat de papieren die we hebben gekregen uit Belarus ook in Rusland geldig zijn alleen en dat deze tot de ingevulde datum geldig zijn. Aangezien we de datum ingevuld hebben van vandaag, de dag dat we Belarus gaan verlaten, zijn we vanaf morgen illegaal in Ruland. Tja, we kunnen niet anders dan doorrijden en hopen dat we niet aan worden gehouden. Vanaf de grens valt op dat Rusland toch een stuk drukker is en minder groen. Ook is er om de 20 a 30 kilometer een politie controle, en er staat altijd wel iemand te betalen .. tja agenten krijgen hier niet veel betaald wordt gezegd. We bereiken in de vrijdag avond spits de ring van Moscow, mijn god wat een auto’s! De 10 baans snelweg staat ram vast en overal begeven oude, maar verassend ook veel nieuwe auto’s het. Na 3 uur file rijden komen we aan op onze parkeerplek waar we gaan kamperen aangezien de hotels hier veel te duur zijn en bijna allemaal “over priced”.

Na een goede nachtrust pakken we de metro richting het centrum. Dit is al meteen een high light van de stad want de metro stations zijn indrukwekkend mooi. We bereiken het centrum in een klein half uurtje en sluiten meteen aan in de lange rij voor de tickets van het Kremlin. Alles op het gemakje, zoals iedereen het hier lijkt te doen. Het Kremlin bestaat vooral uit een boel orthodoxe kerken, de een nog uitbundiger dan de andere. Veel goud en veel gedetailleerde schilderingen, erg mooi allemaal. Na de derde kerk besluiten we wat te gaan eten en door te lopen naar het rode plein. Jammer genoeg waren ze een groot podium op aan het bouwen, maar we konden toch nog wel een goede indruk krijgen. Aangezien alle staten en gebouwen enorm groot zijn en behoorlijk ver uit elkaar liggen wordt het al snel laat en we willen niet ‘s avonds laat door deze stad slenteren. Soms als we de weg vragen of gewoon in de metro ruiken we de geur van (te veel) wodka en het is al lastig genoeg om de mensen hier in te schatten. Na het bekijken van wat oude Sovjet beelden, die uit de stad zijn gehaald en een een park zijn gedumpt, besluiten we terug te gaan naar onze auto. Het was een mooi dagje zo, en we zijn erg moe de volgende dag moeten we ook weer vroeg op om de ochtend spits van Moscow te vermijden.

Na Moskou zijn we doorgereden naar de Golden Ring, een aantal plaatsen in Rusland die erg belangrijk waren in verleden (zie Wikipedia). Wij hebben er 3 bezocht (op één dag): Sergiyev Posad, Vladimir en Suzdal.

In Sergiyev Posad staat het The Trinity Lavra of St. Sergius klooster, het belangrijkste klooster en het spirituele centrum van de Russische Orthodoxe kerk (voor het verschil met het christendom, zie hier ). Een heel mooi en indrukwekkend bouwwerk: veel goud, iconen en “Efteling”-torentjes (felblauwe ui-vormige torentjes met sterretjes erop) en een doorlopende mis de hele dag. Hier hebben we ook kaarsjes aangestoken. En er heerste rust, hoewel er toch veel mensen waren.
De volgende plaats was Vladimir, bekend om zijn kerk (we hebben inmiddels heel wat kerken gezien!). Een mooie witte kerk met weer veel iconen, en veel minder toeristen. Een leuke tussenstop op weg naar Suzdal, onze eindbestemming van de dag. Één van de weinig plaatsen in Rusland met een echte camping: mooie nieuwe wc’s en douches speciaal voor campinggasten! Hier hebben we dan ook echt gekampeerd: gebarbecued en buiten een spelletje gespeeld :-) na een nachtje slapen zijn we Suzdal ingegaan. Hoewel er meerdere dingen dicht waren omdat het maandag was, toch nog leuk door het stadje kunnen lopen (en weer eens Nederlands kunnen spreken met andere touristen). ‘s middags besloten om op de camping te blijven en in de zon te zitten, het was namelijk heel mooi weer! En weer gebarbecued: het vlees is hier erg goedkoop, en ontzettend goed!

Dat betekende wel dat we de volgende dag een lange rit voor de boeg hadden, bijna 800 km naar veliky Novgorod. We hadden gelukkig al een hotel geboekt, dus zoeken was niet meer nodig. De volgende dag het stadje in: het heeft een Kremlin (bijna iedere stad hier had er één: het was namelijk het politieke, religieuze en culturele centrum van een bepaald gebied. Ook hadden ze nog wat leuke gebouwen staan. In de middag zijn we doorgereden naar St. Petersburg, en ook hier staan we weer op een camping (wel een eindje uit de stad). Weer een parkeerplaats, maar wel met supersjieke douche :-) . Na een nachtje slapen met uitzicht op de bay of Finland , zijn we vandaag in de stad geweest! Overal is gratis parkeren, dus dat is heel relaxt. Hoewel wij wat verder weg stonden (durfde het niet te wagen om het echte centrum in te rijden, maar achteraf had dat makkelijk gekund), stonden we dicht genoeg bij om alles te lopen. We zijn naar alle highlights geweest: de Hermitage (we hebben voor nogal wat miljoenen aan schilderijen van Nederlandse schilders gezien), de Church of Our Savior on the Spilt Blood (zie Rutger’s Facebook voor een 3D overzicht), en St. Isaac’s Cathedral. Verder hebben we nog wat door de straatjes gedwaald in het oude centrum, en sushi gegeten :-) een leuke dag dus!

Morgen gaan we nog naar Peterhof, het buitenverblijf van de tsars van Rusland, en daarna rijden we door naar Estland, terug Europa in!

Groetjes,

Rutger & Cathelijne

This entry was posted in Rusland, Wit-Rusland (Belarus). Bookmark the permalink.

2 Responses to Vitebsk naar St. Petersburg

 1. Rutger & Lijn says:

  Daar moet je dan wel voor betalen :-)

 2. Rutger & Lijn says:

  We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

 3. Zeno says:

  Ik zie alleen maar tanks ;-)

 4. mama Wilma says:

  No road at all!!

 5. mama Wilma says:

  Lekkerrrrr!!!!

 6. mama Wilma says:

  Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

 7. mama Wilma says:

  Doodzwijgen dan is het er niet?

 8. mama Wilma says:

  Stoere foto, Lijnie!

 9. Mama Francine says:

  Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

 10. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ik was ook niet meegegaan hoor!!

 11. mama Wilma en papa Heddy says:

  Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

 12. mama Wilma en papa Heddy says:

  Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

 13. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

 14. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

 15. mama Wilma en papa Heddy says:

  Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

 16. mama Wilma en papa Heddy says:

  Goede vermomming!!

 17. mama Wilma en papa Heddy says:

  Was dat wel met een gids?

 18. mama Wilma en papa Heddy says:

  Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

 19. mama Wilma en papa Heddy says:

  Een echte safari!

 20. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ziet er niet zo camping-achtig uit.