Cambodja – Phnom Penh & Siem Reap

In Phnom Penh wilden we graag een paar dingen zien die te maken hadden met het verleden van Cambodja en de Kmher Rouge: de S-21 gevangenis en de killing fields. Dus niet zo’n geweldig blije dag maar wel noodzakelijk volgens ons.

De S-21 gevangenis Was de plaats waren de ‘vijanden’ van het regime gevangen werden gezet. De Khmer Rouge hing een extreme vorm van het communisme aan, met als belangrijkste basis dat alle mensen boeren moesten zijn, er hoefden geen intellectuelen te zijn. Ook steden waren niet noodzakelijk. Na de overwinning van de Khmer Rouge in 1975 werden binnen enkele dagen alle bewoners van Phnom Penh uit de stad gestuurd naar andere delen van Cambodja om daar op het land te gaan werken. Alle intellectuelen (degenen die het daadwerkelijk waren en degenen die er slim uitzagen, bijvoorbeeld omdat ze een bril droegen) werden naar de gevangenis gestuurd, samen met alle gerelateerde familie, vrienden, collega’s enz.
Als je eenmaal in de gevangenis zat, werd je gemarteld om informatie uit je te krijgen (bijvoorbeeld toegeven dat je voor de CIA of KGB werkt) en werd je daarna altijd naar de killing fields gestuurd. Van de 20.000 mensen die in de gevangenis in Phnom Penh (er waren meer gevangenissen en killing fields in Cambodja, maar deze was de grootste) hebben gezeten, hebben 7 mensen het overleefd … Totaal aantal doden ligt rond de 2 miljoen, en dat allemaal in minder dan 4 jaar …

In S-21 hebben we een rondleiding gehad, waardoor het geheel duidelijk werd. De khmer rouge maakte van alle gevangenen foto’s, maar ook van de werkzaamheden op de velden. Deze zijn allemaal tentoongesteld. Heel luguber. Een van de overlevenden van de gevangenis was schilder, en heeft ook de martelingen die plaatsenvonden uitgebeeld. Van de mensen die dood gevonden zijn in S-21 zijn ook foto’s beschikbaar, waarbij de gruwelijkheden van martelingen goed zichtbaar waren … Moeilijk te begrijpen dat mensen dit elkaar aan kunnen doen, en vooral omdat de mensen in de gevangenis zo willekeurig was.

Daarna zijn we doorgereden naar de killing fields, de plaats waar de gevangenen naartoe werden gebracht en omgebracht. Dit gebeurden niet met kogels, wat dit kostte te veel geld. En waren dus veel werktuigen die daar gebruikt werden als moordwapen… De entreeprijs was inclusief een audiotour, die erg indrukwekkend was, met verhalen van overlevenden, maar ook bewakers. Je kunt de massa graven zien, maar in de ongeopende komen nog steeds botten en kleren binnen, die over het hele terrein verspreid liggen. Je loopt dus letterlijk over overblijfselen. Van de wel geopende massages en hebben ze alle botten in een monument gelegd dat prominent op het terrein aanwezig is. Een heel indrukwekkende ervaring.
En het treurige van alles: de meeste leden van de Khmer Rouge zijn nooit veroordeeld of hun proces loopt nog … Pol Pot, de grote leider, is nooit gevangen gezet (hij heeft alleen de laatste jaren van zijn leven huisarrest gehad) en is overleden op 82 jarige leeftijd … De andere seniore leiders zitten nu gevangen (pas een aantal jaar) en moeten nog veroordeeld worden.

Na deze indrukken besloten dat we toch graag even rustig aan wilden doen. We hebben een heel mooi hotel uitgekozen en hebben de rest van de dag een beetje gezwommen en niks meer gedaan.

De dag erna zijn we naar Siem Reap gereden, want als we in Cambodja zijn moeten we natuurlijk Ankor Wat zien! De rit was gewoon over de snelweg, dus niet veel aan maar wel snel. Aangekomen naar een guesthouse gereden, waar we meteen tegen de eigenaresse aanliepen. Zij nodigde ons uit voor het avondeten, om het verhaal achter de auto te horen. We zijn naar een Khmer (de betekenis is Cambodjaans) barbecue restaurant geweest. Heel grappig, gourmetten op zin Cambodjaans ;)

De volgende dag met fiets naar Ankor Wat, wat eigenlijk bestaat uit meerdere tempelcomplexen, waarvan de bekendste Ankor Wat is. Na de eerste tempel besloten we dat het veel te warm was om te fietsen, dus toch de auto maar opgehaald. De rest van de tempels hebben we dus rijdend gedaan (later bleek dat de auto eigenlijk niet het tempelterrein op mocht, maar wij wisten dat niet en zij kwamen erachter toen wij ons rondje al bijna klaar hadden), we hebben dus was unieke foto’s! ‘S avonds hebben we met de lokale expats (een gepensioneerde filosofie professor, een kapitein van een schip die in Siem Reap is blijven hangen en een Texaan) biertjes gedronken in de ‘lokale pub’, ofwel op een bankje voor de lokale supermarkt. Ook zijn we nog uit eten geweest met de hele groep, heel gezellig!

De volgende dag naar Beng Maelea, ook wel bekend onder de naam ‘de Indiana Jones’ tempel, omdat alles nog overgroeid is. Je kunt dus overal overheen en onderdoor lopen en alles is voornamelijk ruïne. Heel leuk en een leuk ritje met de auto.

De volgende dag was het alweer tijd om naar Thailand te rijden, want we moeten toch op tijd aankomen in Singapore!

Groetjes,

Cathelijne en Rutger

This entry was posted in Cambodja. Bookmark the permalink.

7 Responses to Cambodja – Phnom Penh & Siem Reap

 1. Rutger & Lijn says:

  Daar moet je dan wel voor betalen :-)

 2. Rutger & Lijn says:

  We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

 3. Zeno says:

  Ik zie alleen maar tanks ;-)

 4. mama Wilma says:

  No road at all!!

 5. mama Wilma says:

  Lekkerrrrr!!!!

 6. mama Wilma says:

  Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

 7. mama Wilma says:

  Doodzwijgen dan is het er niet?

 8. mama Wilma says:

  Stoere foto, Lijnie!

 9. Mama Francine says:

  Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

 10. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ik was ook niet meegegaan hoor!!

 11. mama Wilma en papa Heddy says:

  Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

 12. mama Wilma en papa Heddy says:

  Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

 13. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

 14. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

 15. mama Wilma en papa Heddy says:

  Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

 16. mama Wilma en papa Heddy says:

  Goede vermomming!!

 17. mama Wilma en papa Heddy says:

  Was dat wel met een gids?

 18. mama Wilma en papa Heddy says:

  Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

 19. mama Wilma en papa Heddy says:

  Een echte safari!

 20. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ziet er niet zo camping-achtig uit.