Cambodja – Phnom Penh & Siem Reap

In Phnom Penh wilden we graag een paar dingen zien die te maken hadden met het verleden van Cambodja en de Kmher Rouge: de S-21 gevangenis en de killing fields. Dus niet zo’n geweldig blije dag maar wel noodzakelijk volgens ons.

De S-21 gevangenis Was de plaats waren de ‘vijanden’ van het regime gevangen werden gezet. De Khmer Rouge hing een extreme vorm van het communisme aan, met als belangrijkste basis dat alle mensen boeren moesten zijn, er hoefden geen intellectuelen te zijn. Ook steden waren niet noodzakelijk. Na de overwinning van de Khmer Rouge in 1975 werden binnen enkele dagen alle bewoners van Phnom Penh uit de stad gestuurd naar andere delen van Cambodja om daar op het land te gaan werken. Alle intellectuelen (degenen die het daadwerkelijk waren en degenen die er slim uitzagen, bijvoorbeeld omdat ze een bril droegen) werden naar de gevangenis gestuurd, samen met alle gerelateerde familie, vrienden, collega’s enz.
Als je eenmaal in de gevangenis zat, werd je gemarteld om informatie uit je te krijgen (bijvoorbeeld toegeven dat je voor de CIA of KGB werkt) en werd je daarna altijd naar de killing fields gestuurd. Van de 20.000 mensen die in de gevangenis in Phnom Penh (er waren meer gevangenissen en killing fields in Cambodja, maar deze was de grootste) hebben gezeten, hebben 7 mensen het overleefd … Totaal aantal doden ligt rond de 2 miljoen, en dat allemaal in minder dan 4 jaar …

In S-21 hebben we een rondleiding gehad, waardoor het geheel duidelijk werd. De khmer rouge maakte van alle gevangenen foto’s, maar ook van de werkzaamheden op de velden. Deze zijn allemaal tentoongesteld. Heel luguber. Een van de overlevenden van de gevangenis was schilder, en heeft ook de martelingen die plaatsenvonden uitgebeeld. Van de mensen die dood gevonden zijn in S-21 zijn ook foto’s beschikbaar, waarbij de gruwelijkheden van martelingen goed zichtbaar waren … Moeilijk te begrijpen dat mensen dit elkaar aan kunnen doen, en vooral omdat de mensen in de gevangenis zo willekeurig was.

Daarna zijn we doorgereden naar de killing fields, de plaats waar de gevangenen naartoe werden gebracht en omgebracht. Dit gebeurden niet met kogels, wat dit kostte te veel geld. En waren dus veel werktuigen die daar gebruikt werden als moordwapen… De entreeprijs was inclusief een audiotour, die erg indrukwekkend was, met verhalen van overlevenden, maar ook bewakers. Je kunt de massa graven zien, maar in de ongeopende komen nog steeds botten en kleren binnen, die over het hele terrein verspreid liggen. Je loopt dus letterlijk over overblijfselen. Van de wel geopende massages en hebben ze alle botten in een monument gelegd dat prominent op het terrein aanwezig is. Een heel indrukwekkende ervaring.
En het treurige van alles: de meeste leden van de Khmer Rouge zijn nooit veroordeeld of hun proces loopt nog … Pol Pot, de grote leider, is nooit gevangen gezet (hij heeft alleen de laatste jaren van zijn leven huisarrest gehad) en is overleden op 82 jarige leeftijd … De andere seniore leiders zitten nu gevangen (pas een aantal jaar) en moeten nog veroordeeld worden.

Na deze indrukken besloten dat we toch graag even rustig aan wilden doen. We hebben een heel mooi hotel uitgekozen en hebben de rest van de dag een beetje gezwommen en niks meer gedaan.

De dag erna zijn we naar Siem Reap gereden, want als we in Cambodja zijn moeten we natuurlijk Ankor Wat zien! De rit was gewoon over de snelweg, dus niet veel aan maar wel snel. Aangekomen naar een guesthouse gereden, waar we meteen tegen de eigenaresse aanliepen. Zij nodigde ons uit voor het avondeten, om het verhaal achter de auto te horen. We zijn naar een Khmer (de betekenis is Cambodjaans) barbecue restaurant geweest. Heel grappig, gourmetten op zin Cambodjaans ;)

De volgende dag met fiets naar Ankor Wat, wat eigenlijk bestaat uit meerdere tempelcomplexen, waarvan de bekendste Ankor Wat is. Na de eerste tempel besloten we dat het veel te warm was om te fietsen, dus toch de auto maar opgehaald. De rest van de tempels hebben we dus rijdend gedaan (later bleek dat de auto eigenlijk niet het tempelterrein op mocht, maar wij wisten dat niet en zij kwamen erachter toen wij ons rondje al bijna klaar hadden), we hebben dus was unieke foto’s! ‘S avonds hebben we met de lokale expats (een gepensioneerde filosofie professor, een kapitein van een schip die in Siem Reap is blijven hangen en een Texaan) biertjes gedronken in de ‘lokale pub’, ofwel op een bankje voor de lokale supermarkt. Ook zijn we nog uit eten geweest met de hele groep, heel gezellig!

De volgende dag naar Beng Maelea, ook wel bekend onder de naam ‘de Indiana Jones’ tempel, omdat alles nog overgroeid is. Je kunt dus overal overheen en onderdoor lopen en alles is voornamelijk ruïne. Heel leuk en een leuk ritje met de auto.

De volgende dag was het alweer tijd om naar Thailand te rijden, want we moeten toch op tijd aankomen in Singapore!

Groetjes,

Cathelijne en Rutger

This entry was posted in Cambodja. Bookmark the permalink.

7 Responses to Cambodja – Phnom Penh & Siem Reap

 1. Dee says:

  De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch ovberstelnaar dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?

 2. Matteo says:

  Het lijkt me een interesant boek, alle kenins van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k’denk dat je ermee voorzichtig moet doen.

 3. Mike says:

  …// //அர ள உத ர த த அட த த ம த த ஏன பச ம ட என வச ப ட வத ல ல ?க ழந த கள க க த ய ப ப ல க ற ய ம ப த அல லத இல ல த ப த அதற க ம ற ற க பச ம ப ல ய உபய க ப பர .(எர ம ப ல ல க ழ ப ப அத கம அத க ழந த க க ஒத த க க ள ள த )அந த நன ற உணர ச ச க ரணம கத த ன பச வ த ய க க சம னம க ப ர க க ன றனர // //ட ப க க ர ம ல ட ப க க ர க வ ட ட க க ண ட இர ப பத ப ர ப பனர கள ன பரம பர ப பழக கம . அப பட த த ன த ய ப ப ல இல ல த க ழந த க க பச ம ப ல த வ என ற கத அளக க ன றனர .வரல ற ற உணம வ ற . ஆத ய ல ப ர ப பனர கள வ ர ம ப உண டத பச ம ட ட கன ற க ட ட ய ன ம ம சம த ன . இப பட வ ட ட த த ன பதற க க வ த த ர க க ம ம ட ட “yajna pashu ” என ற அழ த தனர . ‘க ‘த னம என க ற வ ர த த ய ன ப ன னண அத த ன .ஆன ல , ப த தர ம , மக வ ரர ம அக ம ச ய வல ய ற த த யப த , ஏர ளம ன ர அவர கள ப ன பற ற வத ப ர த த பயந த – தங களத வ த க மதத த க ப ப ற ற க க க ள வதற க க – ‘க ல ல ம ‘ய ப ர ப பனர கள ம ப சத த டங க னர .ப ன ப , ம ட கள க க ள ள ம உயர வ த ழ வ ப ப க த த – வ ள ள மற ற ம கலர கலர ன பச ம ட உயர ந தத , கர ப ப ன எர ம ம ட த ழ ந தத என ற ப ச வர க ன றனர . பச வத க க எத ர ப ப த ர வ க க ம இவர கள , மக ஷ ச ரமர த த ன ய ல க ல லப பட ட ச ரன த ன மக ஷம (எர ம ) என ந ன த த இன ற ம எர ம ய க ல வத எத ர ப பத இல ல .இந த ய வ ன ந ன க ல ம ன ற பங க ப ல ப ர ள த வ ய ந ற வ ச ய வத எர ம ம ட த ன . இதன இந த ய வ ன த ச ய வ லங க க ஆக க எந த ப ர ப ப ன வத சம மத ப ப ன ?ப ர ப பனர கள ன பச ம ட ட ப சம பற ற ம ல ம அற ய பட க கவ ம : Buffalo nationalism: a curqitie of spiritual fascism – By Kancha Ilaiah

 4. Mujahid says:

  c4ntligen, stort grattis till er! Det har varit se5e5 rgilot att ff6lja dig under dessa me5nader, ser fram emot att ff6lja din blogg le4nge till.

 5. Feter says:

  Det de4r c4R grf6nt, Jane – det borde ve4l du veta!? ;-) Synd bara att klottraren inte hade koll pe5 det, och rf6rde ihop fe4gerna med varnan!!! :-D Men tittar man noga, se5 anar man faktiskt lite turkosgrf6na nyanser he4r och var de4r det gula och ble5a har flutit ihop. :-) Ff6r f6vrigt e4r det en ganska vit ve4rld he4r ockse5 nu. Det har snf6at ne5n/ne5gra centimeter varje natt de sista dagarna – och ige5r snf6ade det en hel del under dagen ockse5, fast det har e4nde5 inte blivit mer e4n si se5 de4r fem-sex centimeter sammanlagt. Lagom mycket, se4rskilt med tanke pe5 att man i princip kan skippa att skotta de5. :-D

 6. Natasha says:

  ja huaaaaa jag me5ste ff6rsf6ka fe5 ner frf6n som jag vann pe5 en uttlitnong pe5 en blogg! Blir se5 nervf6s att jag inte klarar det de4rff6r att frf6na me5ste frysa och sedan ve4rmas igen och se5 ste4llas ut igen ff6r att ff6rhoppeligen gro till ve5ren!

 7. Joyce says:

  subject of Home Automation, she works as a software eneinegr at Google! We had the honour to get an interview with Claire, where you can read more about the life at Google and why she chose to be an

 8. Vanelly says:

  SVIJANY mohu vřele doporučit, mezi pražskfdmi běžci o něm kolujed legndey a samotned běžci poře1dajed ze1jezd předmo do Svijan. Vfdborne1 kvalita, fatasticke1 cena a širokfd vfdběr.Majed ho v hospodě kousek pod Palmovkou asi 200m vpravo podel Rokytky…jinak je to v Praze nuda gambrinus atd.za PPV er

 9. Ritu says:

  You’ve mangead a first class post

 10. Liz says:

  Was jij zelf in Tanzania Rob? Dat wist ik niet. Wat een mooie foto’s.Je kunt ook foto’s zien via het web van ons in Zuid-Afrika, Namiebieb, Botswana en Zambia. Ik ga jullie vgolen.VA:F [1.9.22_1171]please wait…

 11. Miquel says:

  I just want to tell you that I am just very new to blogging and dniieftely loved you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You certainly come with great articles. Cheers for sharing your website.

 12. levitra says:

  MCT, I’m with you–I really miss Nahrmann, though in no small part because of what Nico enjoys so much that got this thread started. The banter between Nahrmann and Merlin, or Nahrmann and Cayleb, or all three when they were together, was priceless entertainment. All three were, each in their own way, champion wise-arses.

 13. Patricia says:

  Hello ~Glad you found the site useful for you ~ Feel free to send me an email torguhh the Contact Us page~ you will receive updates from time to time You can also subscribe to the RSS PID,Sincerely, Orion

 14. Nidheeshp says:

  Ja, in juli 2010. Daar een rondreis geaadn en ervaren hoe veelzijdig een land kan zijn!Waar kan ik jouw foto’s dan zien? Klinkt als een mooie reis die je gemaakt hebt!VN:F [1.9.22_1171]please wait…

 15. Karlie says:

  Begun, the great internet eduiotcan has.

 16. Love says:

  Wonderful story, reckoned we could comnibe a handful of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got much more problerms as well

 17. Cami says:

  Je1 nechlaste1m, je1 pouze noelsbně konzumuji :-) Sašo a neboj, to o těch 2 hodine1ch jsem si vtloukla do hlavy už dředve (Rosťo vedš kdy a vedš kde :-) )

 18. Dankzij dit artikel hoef ik niet meer te zoeken. Don E.

 19. Een interessante lezing. Dank u wel. E. de Jeu

 20. Ik raad het aan! Elisa Spapens