St. Petersburg naar Hiiumaa

Hoi allemaal!

Inmiddels zitten we in Estland, op een eiland voor de kust: Hiiumaa.

Nadat we uit St. Petersburg zijn vertrokken en naar Petershof zijn geweest, zijn we doorgereden naar de grens, om Europa weer in te rijden. Eindelijk dachten we een keertje een leuk voordeel van ons paspoort te hebben: we dachten dat ze wel een EU rij zouden hebben. Nou … Helemaal mis! We moesten gewoon achteraan sluiten, achter alle Russen aan die een ellelange procedure doormoesten om Estland in te mogen … Uiteindelijk dus bijna 5 uur aan de grens gestaan m er binnen 10 minuten doorheen te zijn: want wij zijn EU-lid :-(

Toen maar doorgereden naar een plaatsje niet ver van de grens, waar we door de binnenlanden doorheen konden rijden. Erg leuk en het was mooi weer! De camping bleek op een klif te liggen en bij een heel mooi klein hotelletje! Daar hebben we dus ook gegeten: erg goed voor weinig geld in vergelijking met Nederland! Na een goede nacht door naar Lahemaa National Park, het grootste NP van Estland. Hier konden we door het park rijden, van de verharde weg af, dus Rutger kon zich uitleven! Ook hebben we hier weer besjes geplukt: blauwe besjes en frambozen kun je hier zo zelf plukken!
We hebben op een camping midden in het park geslapen en na een bbq snel de auto in want het stikt hier van de muggen (bijna overal overigens …). De volgende dag door naar Tallinn (in de stromende regen) waar we in een redelijke treinvaart doorheen gegaan zijn. Het is namelijk meer een stad voor zon: veel terrasjes, kleine winkeltjes. Dus hier gaan we nog een keertje terug! We zijn dan ook doorgegaan naar Paldiski, een plaatsje op een schiereiland dat vroeger in de Soviet tijd afgesloten was voor de buitenwereld omdat er een geheime nucleaire submarine basis lag. Hier zouden nog wat resten van moeten zijn … Maar na navraag bleek dat de mensen in het dorp er weinig van wisten .. We moesten echt op zoek. Maar we hebben wat dingen gevonden: uitzichttorens, oude huizen en andere vervallen gebouwen.

We vonden dat we voor deze dag wel genoeg gereden hadden, dus zijn naar een hotel in de buurt gegaan: een spa! Dus met zwembaden, sauna’s en stoombaden! Daar hebben we uitgebreid gebruik van gemaakt!

De volgende dag zijn we naar het een na grootste eiland van Estland gegaan: Hiiumaa. Hier hebben we wat rondgereden, naar de “Hill of crosses” geweest (niet heel spannend :-) ) en naar een soort prehistorisch dorp. Toen naar de camping: deze bleek aan zee te liggen, dus we hebben op het strand gebarbecued en geslapen! Heel cool, wel koud :-)

Vandaag gaan we dit eiland verkennen en dan naar het volgende eiland: Saaremaa.

Groetjes,

Cathelijne & Rutger

This entry was posted in Estland, Rusland. Bookmark the permalink.

0 Responses to St. Petersburg naar Hiiumaa

 1. Rutger & Lijn says:

  Daar moet je dan wel voor betalen :-)

 2. Rutger & Lijn says:

  We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

 3. Zeno says:

  Ik zie alleen maar tanks ;-)

 4. mama Wilma says:

  No road at all!!

 5. mama Wilma says:

  Lekkerrrrr!!!!

 6. mama Wilma says:

  Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

 7. mama Wilma says:

  Doodzwijgen dan is het er niet?

 8. mama Wilma says:

  Stoere foto, Lijnie!

 9. Mama Francine says:

  Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

 10. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ik was ook niet meegegaan hoor!!

 11. mama Wilma en papa Heddy says:

  Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

 12. mama Wilma en papa Heddy says:

  Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

 13. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

 14. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

 15. mama Wilma en papa Heddy says:

  Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

 16. mama Wilma en papa Heddy says:

  Goede vermomming!!

 17. mama Wilma en papa Heddy says:

  Was dat wel met een gids?

 18. mama Wilma en papa Heddy says:

  Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

 19. mama Wilma en papa Heddy says:

  Een echte safari!

 20. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ziet er niet zo camping-achtig uit.