Van Minsk naar Vitesbk

Hoi allemaal!

Na twee ontzettend warme dagen in Minsk zijn we ‘s ochtends, na het bezoeken van de markt om wat fruit en groente in te slaan, vertrokken richting onze volgende bestemming LONG 55.8333 LAT 29.3833. Deze coordinaten kregen we terug na lang googlen op de engelse naam van het dorpje. Het was makkelijker geweest als we de russische of wit-russische naam hadden gehad maar deze konden we nergens vinden. Opbellen had ook al geen zin aangezien de mensen van het huis waar we heen gaan geen engels spreken. We merken toch wel dat een paar basis woorden russisch geen overbodige luxe is. Bij het herleiden van de functie van een gebouw bijvoorbeeld. Alles ziet er namelijk voor ons het zelfde uit, grijs met donkere glas zonder expliciete uithangborden met plaatjes, alleen wat russische teksten. De enige manier om er achter te komen is de deur open te trekken en naar binnen te lopen. Bij plaatsnamen hetzelfde: gewoon tekens vergelijken om te kijken of de plaatsen op de kaart en de borden hetzelfde zijn. Toch merken we dat we er steeds beter in worden en soms kunnen we zonder al te veel moeite communieren met mensen. Zo ook met een oud vrouwtje van een boerderij vlak bij onze bestemming. We zeggen haar de engelse naam van onze bestemming en laten plaatjes zien van het huis. Het kwam haar niet bekend voor en we laten haar bellen naar de mensen van het huis. Ze schrijf een naam op en wijst op de kaart een stad 100 km verderop aan. Shit, het dorp heet dus blijkbaar anders, “ukleenka” i.p.v. “uklenka”. We leren nog even snel de uitspraak en gaan weer verder zoeken, na 2,5 uur en veel navraag komen we midden in een bosgebied iemand tegen die een vuurtje vraagt aan ons. Hij spreekt engels, wat een geluk .. en .. hij zegt dat hij de buurjongen is van de plek waar we moeten zijn. .. ow yeah! Super aardig rijdt hij 20 minuten voor ons terug en wij konden volgen. Eenmaal bij het huis aangekomen (een soort houten blokhut) was er al voor ons gekookt en konden we meteen aanschuiven. Verse vis uit het meer en salade, jammie. In het huis verblijven verder nog een aantal russen uit Smolensk en Moscow, ze spreken engels en vertellen ons veel over hun land. Erg leuk allemaal! De volgende dag hebben we lekker genoten van de mooie natuur en de rust in dit afgelegen gebied. ‘s middags relaxed wat bessen geplukt in het bos en met de andere gasten badminton en frisbee gespeeld. De volgende dag rijden we door naar Vitesbk, een mooie oude stad in het oosten van Belarus. We zijn nog even gestopt bij de Stalin line museum, er is hier in de tweede wereld oorlog flink gevochten tegen de duitsers. Het museum heeft zowat al het oorlogsmaterieel van de USSR staan vanaf WWII tot aan nu. Uiteraard mag overal worden opgeklommen en was er bij het eettentje ook een gelegenheid om alle wapens af te schieten. Uiteraard op zijn Russisch, niets afgezet, geen oordoppen of veligheidsbril gewoon knallen (behalve voor de begeleider :-) ). Leeftijd geen bezwaar, kinderen van 7 mochten ook gewoon schieten met de AK47 :) . Eenmaal in Vitesbk hebben we wat gegeten en een paar kerken bezocht. Morgen rijden we naar Rusland en hopen we in de avond in Moscow aan te komen.

Groetjes,

Rutger & Cathelijne

This entry was posted in Wit-Rusland (Belarus). Bookmark the permalink.

6 Responses to Van Minsk naar Vitesbk

 1. Rutger & Lijn says:

  Daar moet je dan wel voor betalen :-)

 2. Rutger & Lijn says:

  We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

 3. Zeno says:

  Ik zie alleen maar tanks ;-)

 4. mama Wilma says:

  No road at all!!

 5. mama Wilma says:

  Lekkerrrrr!!!!

 6. mama Wilma says:

  Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

 7. mama Wilma says:

  Doodzwijgen dan is het er niet?

 8. mama Wilma says:

  Stoere foto, Lijnie!

 9. Mama Francine says:

  Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

 10. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ik was ook niet meegegaan hoor!!

 11. mama Wilma en papa Heddy says:

  Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

 12. mama Wilma en papa Heddy says:

  Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

 13. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

 14. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

 15. mama Wilma en papa Heddy says:

  Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

 16. mama Wilma en papa Heddy says:

  Goede vermomming!!

 17. mama Wilma en papa Heddy says:

  Was dat wel met een gids?

 18. mama Wilma en papa Heddy says:

  Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

 19. mama Wilma en papa Heddy says:

  Een echte safari!

 20. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ziet er niet zo camping-achtig uit.