30.000 kilometer en 6 maanden verder rijden we Singapore dan eindelijk binnen!

s’ Ochtends stappen we in Maleisie de auto met een raar gevoel, vandaag rijden we onze laatste etappe. Twaalf maanden eerder stonden we nog bij de Landrover dealer om onze Landy op te halen, de eerste kilometers van ons avontuur en nu dus de laatste.

We rijden weg en praten over wat we allemaal hebben meegemaakt. De hele ombouw van de auto die ik op me heb genomen terwijl Cathelijne in Londen werkte, de puzzel tocht van alle visa en gangbare routes die Cathelijne weer tot in de puntjes alleen heeft uitgezocht. Dan de eerste dagen onderweg, voor het eerst de nieuwe kampeeruitrusting gebruiken, voor het eerst wennen aan de rare (nu normale) geluiden die de auto maakt, voor het eerst weer 24 uur per dag bij elkaar. Erg spannend allemaal maar al snel voelde het vertrouwd en wisten we dat we alles goed voor elkaar hadden. Spannend waren ook de eerste echte grens & cultuurovergangen naar Iran en Pakistan en het verkeer in India, wat een ervaring!

Maar juist toen we tot de conclusie kwamen dat alles zo goed geslaagd was begint de auto weer te stotteren en verliest vermogen. Nu gaan we het krijgen en gaat ie het honderd kilometer voor de eindbestemming opgeven dachten we! Na wat controleren bleek het gelukkig weer het contact van de brandstofpomp te zijn dus binnen 15 minuten konden we weer op weg, pfewww ..

Na aankomst bij de grens met Singapore moest er van alles geregeld worden. Dit betekende dat Cathelijne bij de grens en de auto moest wachten terwijl ik de stad van Singapore in moest om documentatie te regelen bij de Singaporese ANWB. Al met al hebben we zo’n 5 uur bij grens gestaan, een nieuw record na China. Maar uiteindelijk kwam alle benodigde documentatie bij elkaar in wat stempels, en konden we officieel ons laatste land in!

We hebben een homestay op een compound, inclusief zwembad en winkeltje. Best wel sjiek dus! Het appartement delen we met een aantal expats die hier tijdelijk wonen.

Omdat we veel hebben moeten betalen om Singapore in te mogen met de auto, hebben we besloten daar goed gebruik van te maken door het hele land maar eens door te rijden :) de eerste dagen hebben we dus veel wegen gezien hier. Verder natuurlijk gezwommen en de laatste afspraken voor de boot gemaakt waar de auto op moet. Ook hebben we geprobeerd het restaurant te bellen waar we onze trip willen afsluiten, Straets, met een een bord noodles :) Wat blijkt nu … het restaurant is twee maanden geleden opgehouden, DOH! .. dan maar het andere doel halen …

Gisteren (20-2-2012) was het dan wel eindelijk zover: we gingen naar het meest zuidelijke puntje wat we met de auto konden rijden om de reis officieel af te sluiten! Dat ligt op Sentosa island, een soort Disney world van azië met allerlei toeristendingen en pretparken. Daar aangekomen liepen we nog tegen een probleem aan: het meest zuidelijke deel lag in een residential area (waar de echte rijken van Singapore wonen) … Maar na vertellen van ons verhaal mochten we bij uitzondering doorrijden. En ineens stonden we daar dan! Het meest zuidelijk dat we konden rijden! Een heel raar moment, omdat het toch de afsluiting is van onze reis! Een hele hoop foto’s later zijn we dat gaan vieren bij een hele gave sushi tent op Orchard road: de bestelling werd met een iPad gedaan en werd via een lopende band met een treintje bij de tafel afgeleverd waarna je het treintje zelf terugstuurde.

De dag voor laden zijn we begonnen met het voorbereiden van onze spullen en de auto voor het teruggaan naar Nederland: wat laten we in de auto en wat moet er mee terug?
De boot is inmiddels geboekt en de auto gaat morgenvroeg (21-2-2012) de container in … Dat zal raar zijn, zo afhankelijk vanaf ander vervoer vanaf dan … Dan kunnen we ook de vliegtickets boeken en weten we wanneer we weer thuis zullen zijn …

De dag van laden van de container, het moment dat we na een half jaar zonder een auto komen te zitten … we komen op tijd aan met een volgepakte auto, we moeten nog terug naar huis vliegen en kunnen dus niet alles meenemen. Veel dingen zullen ons dus 2 weken later volgen: de auto gaat namelijk 26 februari op de boot en zal 15 maart aankomen in Rotterdam.
Aangekomen bij de plaats waar we gaan laden, moeten we wachten op iemand van de douane, die persoon zal aanwezig zijn om de laatste zaken te regelen en bij het verzegelen van de container te zijn. Onze grootste zorg: zou het passen? Als dit niet zo is moet alsnog de daktent en koffer eraf, wat wel even duurt om te doen …
We rijden de auto voor de container … En de auto blijkt zo’n 10 cm te hoog … Er blijkt een deurspijl te zitten waar we onderdoor moeten, de binnenmaat van de container blijkt wel hoog genoeg. Dus de oplossing: de banden leeg laten lopen! Ze moeten nogal ver leeg, maar dan kunnen we hem eindelijk echt naar binnen rijden … Daar staat ie dan … de Banden worden weer opgepompt zodat hij niet te veel schuift tijdens transport en vastgezet. Dan is het echte moment daar: de container wordt gesloten en verzegeld. We kunnen er nu echt niet meer bij en zijn we aangewezen op openbaar vervoer. We moeten worden afgezet bij de metro door Don, degene die alles voor ons geregeld heeft in Singapore. Hoe werkt de metro hier eigenlijk? We hebben geen idee en moeten dat nu dus allemaal uitzoeken :) Ach ja, dat hoort er nu ook bij.
We gaan nog even naar het centrum en dan maar met de taxi terug naar het hotel.

We hebben nog een aantal dagen over, dus waar zullen we heen vliegen? Na veel zoekwerk hebben we alles geboekt: we vliegen van Singapore naar Hong Kong, waar we een kleine week blijven, en dan via Singapore (dat was het goedkoopste :) ) naar Amsterdam. Op 1 maart zullen we (als alles goed gaat) om 6:40 landen op Schiphol! Dan komen we na 6 maanden weer aan in Nederland! Wat zal dat raar zijn, al dat Nederlands (en Brabants ;) ) om ons heen!

Groetjes,

Rutger en Cathelijne

This entry was posted in Singapore. Bookmark the permalink.

8 Responses to 30.000 kilometer en 6 maanden verder rijden we Singapore dan eindelijk binnen!

 1. Rutger & Lijn says:

  Daar moet je dan wel voor betalen :-)

 2. Rutger & Lijn says:

  We zijn het nog niet vaker tegen gekomen … Maar hier stonden er wel 10 op een rij (zoals vaak .. Ze verkopen allemaal het zelfde op een bepaalde plek .. Er is niemand die denkt: zij verkopen thee, laat ik er cakejes bij verkopen!)

 3. Zeno says:

  Ik zie alleen maar tanks ;-)

 4. mama Wilma says:

  No road at all!!

 5. mama Wilma says:

  Lekkerrrrr!!!!

 6. mama Wilma says:

  Ik zou niet onder die losse stenen gaan staan!!

 7. mama Wilma says:

  Doodzwijgen dan is het er niet?

 8. mama Wilma says:

  Stoere foto, Lijnie!

 9. Mama Francine says:

  Dit bord staat ook langs de weg tussen Heeze en Someren erg he!

 10. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ik was ook niet meegegaan hoor!!

 11. mama Wilma en papa Heddy says:

  Rutger moet inderdaad een topdag hebben gehad!!

 12. mama Wilma en papa Heddy says:

  Mooie foto, maar wel geen echt strandweer!

 13. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat grappig! Hoe toevallig kan het zijn dat je er twee op hetzelfde moment tegenkomt?

 14. mama Wilma en papa Heddy says:

  Wat raar, al die dure auto’s die op deze foto staan. Dat valt me meteen op!

 15. mama Wilma en papa Heddy says:

  Je mag wel weer heel veel in die bunker!!

 16. mama Wilma en papa Heddy says:

  Goede vermomming!!

 17. mama Wilma en papa Heddy says:

  Was dat wel met een gids?

 18. mama Wilma en papa Heddy says:

  Hier werd dus wel enige zelfwerkzaamheid gevraagd!

 19. mama Wilma en papa Heddy says:

  Een echte safari!

 20. mama Wilma en papa Heddy says:

  Ziet er niet zo camping-achtig uit.