30.000 kilometer en 6 maanden verder rijden we Singapore dan eindelijk binnen!

s’ Ochtends stappen we in Maleisie de auto met een raar gevoel, vandaag rijden we onze laatste etappe. Twaalf maanden eerder stonden we nog bij de Landrover dealer om onze Landy op te halen, de eerste kilometers van ons avontuur en nu dus de laatste.

We rijden weg en praten over wat we allemaal hebben meegemaakt. De hele ombouw van de auto die ik op me heb genomen terwijl Cathelijne in Londen werkte, de puzzel tocht van alle visa en gangbare routes die Cathelijne weer tot in de puntjes alleen heeft uitgezocht. Dan de eerste dagen onderweg, voor het eerst de nieuwe kampeeruitrusting gebruiken, voor het eerst wennen aan de rare (nu normale) geluiden die de auto maakt, voor het eerst weer 24 uur per dag bij elkaar. Erg spannend allemaal maar al snel voelde het vertrouwd en wisten we dat we alles goed voor elkaar hadden. Spannend waren ook de eerste echte grens & cultuurovergangen naar Iran en Pakistan en het verkeer in India, wat een ervaring!

Maar juist toen we tot de conclusie kwamen dat alles zo goed geslaagd was begint de auto weer te stotteren en verliest vermogen. Nu gaan we het krijgen en gaat ie het honderd kilometer voor de eindbestemming opgeven dachten we! Na wat controleren bleek het gelukkig weer het contact van de brandstofpomp te zijn dus binnen 15 minuten konden we weer op weg, pfewww ..

Na aankomst bij de grens met Singapore moest er van alles geregeld worden. Dit betekende dat Cathelijne bij de grens en de auto moest wachten terwijl ik de stad van Singapore in moest om documentatie te regelen bij de Singaporese ANWB. Al met al hebben we zo’n 5 uur bij grens gestaan, een nieuw record na China. Maar uiteindelijk kwam alle benodigde documentatie bij elkaar in wat stempels, en konden we officieel ons laatste land in!

We hebben een homestay op een compound, inclusief zwembad en winkeltje. Best wel sjiek dus! Het appartement delen we met een aantal expats die hier tijdelijk wonen.

Omdat we veel hebben moeten betalen om Singapore in te mogen met de auto, hebben we besloten daar goed gebruik van te maken door het hele land maar eens door te rijden :) de eerste dagen hebben we dus veel wegen gezien hier. Verder natuurlijk gezwommen en de laatste afspraken voor de boot gemaakt waar de auto op moet. Ook hebben we geprobeerd het restaurant te bellen waar we onze trip willen afsluiten, Straets, met een een bord noodles :) Wat blijkt nu … het restaurant is twee maanden geleden opgehouden, DOH! .. dan maar het andere doel halen …

Gisteren (20-2-2012) was het dan wel eindelijk zover: we gingen naar het meest zuidelijke puntje wat we met de auto konden rijden om de reis officieel af te sluiten! Dat ligt op Sentosa island, een soort Disney world van azië met allerlei toeristendingen en pretparken. Daar aangekomen liepen we nog tegen een probleem aan: het meest zuidelijke deel lag in een residential area (waar de echte rijken van Singapore wonen) … Maar na vertellen van ons verhaal mochten we bij uitzondering doorrijden. En ineens stonden we daar dan! Het meest zuidelijk dat we konden rijden! Een heel raar moment, omdat het toch de afsluiting is van onze reis! Een hele hoop foto’s later zijn we dat gaan vieren bij een hele gave sushi tent op Orchard road: de bestelling werd met een iPad gedaan en werd via een lopende band met een treintje bij de tafel afgeleverd waarna je het treintje zelf terugstuurde.

De dag voor laden zijn we begonnen met het voorbereiden van onze spullen en de auto voor het teruggaan naar Nederland: wat laten we in de auto en wat moet er mee terug?
De boot is inmiddels geboekt en de auto gaat morgenvroeg (21-2-2012) de container in … Dat zal raar zijn, zo afhankelijk vanaf ander vervoer vanaf dan … Dan kunnen we ook de vliegtickets boeken en weten we wanneer we weer thuis zullen zijn …

De dag van laden van de container, het moment dat we na een half jaar zonder een auto komen te zitten … we komen op tijd aan met een volgepakte auto, we moeten nog terug naar huis vliegen en kunnen dus niet alles meenemen. Veel dingen zullen ons dus 2 weken later volgen: de auto gaat namelijk 26 februari op de boot en zal 15 maart aankomen in Rotterdam.
Aangekomen bij de plaats waar we gaan laden, moeten we wachten op iemand van de douane, die persoon zal aanwezig zijn om de laatste zaken te regelen en bij het verzegelen van de container te zijn. Onze grootste zorg: zou het passen? Als dit niet zo is moet alsnog de daktent en koffer eraf, wat wel even duurt om te doen …
We rijden de auto voor de container … En de auto blijkt zo’n 10 cm te hoog … Er blijkt een deurspijl te zitten waar we onderdoor moeten, de binnenmaat van de container blijkt wel hoog genoeg. Dus de oplossing: de banden leeg laten lopen! Ze moeten nogal ver leeg, maar dan kunnen we hem eindelijk echt naar binnen rijden … Daar staat ie dan … de Banden worden weer opgepompt zodat hij niet te veel schuift tijdens transport en vastgezet. Dan is het echte moment daar: de container wordt gesloten en verzegeld. We kunnen er nu echt niet meer bij en zijn we aangewezen op openbaar vervoer. We moeten worden afgezet bij de metro door Don, degene die alles voor ons geregeld heeft in Singapore. Hoe werkt de metro hier eigenlijk? We hebben geen idee en moeten dat nu dus allemaal uitzoeken :) Ach ja, dat hoort er nu ook bij.
We gaan nog even naar het centrum en dan maar met de taxi terug naar het hotel.

We hebben nog een aantal dagen over, dus waar zullen we heen vliegen? Na veel zoekwerk hebben we alles geboekt: we vliegen van Singapore naar Hong Kong, waar we een kleine week blijven, en dan via Singapore (dat was het goedkoopste :) ) naar Amsterdam. Op 1 maart zullen we (als alles goed gaat) om 6:40 landen op Schiphol! Dan komen we na 6 maanden weer aan in Nederland! Wat zal dat raar zijn, al dat Nederlands (en Brabants ;) ) om ons heen!

Groetjes,

Rutger en Cathelijne

This entry was posted in Singapore. Bookmark the permalink.

8 Responses to 30.000 kilometer en 6 maanden verder rijden we Singapore dan eindelijk binnen!

 1. Dee says:

  De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch ovberstelnaar dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?

 2. Matteo says:

  Het lijkt me een interesant boek, alle kenins van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus k’denk dat je ermee voorzichtig moet doen.

 3. Mike says:

  …// //அர ள உத ர த த அட த த ம த த ஏன பச ம ட என வச ப ட வத ல ல ?க ழந த கள க க த ய ப ப ல க ற ய ம ப த அல லத இல ல த ப த அதற க ம ற ற க பச ம ப ல ய உபய க ப பர .(எர ம ப ல ல க ழ ப ப அத கம அத க ழந த க க ஒத த க க ள ள த )அந த நன ற உணர ச ச க ரணம கத த ன பச வ த ய க க சம னம க ப ர க க ன றனர // //ட ப க க ர ம ல ட ப க க ர க வ ட ட க க ண ட இர ப பத ப ர ப பனர கள ன பரம பர ப பழக கம . அப பட த த ன த ய ப ப ல இல ல த க ழந த க க பச ம ப ல த வ என ற கத அளக க ன றனர .வரல ற ற உணம வ ற . ஆத ய ல ப ர ப பனர கள வ ர ம ப உண டத பச ம ட ட கன ற க ட ட ய ன ம ம சம த ன . இப பட வ ட ட த த ன பதற க க வ த த ர க க ம ம ட ட “yajna pashu ” என ற அழ த தனர . ‘க ‘த னம என க ற வ ர த த ய ன ப ன னண அத த ன .ஆன ல , ப த தர ம , மக வ ரர ம அக ம ச ய வல ய ற த த யப த , ஏர ளம ன ர அவர கள ப ன பற ற வத ப ர த த பயந த – தங களத வ த க மதத த க ப ப ற ற க க க ள வதற க க – ‘க ல ல ம ‘ய ப ர ப பனர கள ம ப சத த டங க னர .ப ன ப , ம ட கள க க ள ள ம உயர வ த ழ வ ப ப க த த – வ ள ள மற ற ம கலர கலர ன பச ம ட உயர ந தத , கர ப ப ன எர ம ம ட த ழ ந தத என ற ப ச வர க ன றனர . பச வத க க எத ர ப ப த ர வ க க ம இவர கள , மக ஷ ச ரமர த த ன ய ல க ல லப பட ட ச ரன த ன மக ஷம (எர ம ) என ந ன த த இன ற ம எர ம ய க ல வத எத ர ப பத இல ல .இந த ய வ ன ந ன க ல ம ன ற பங க ப ல ப ர ள த வ ய ந ற வ ச ய வத எர ம ம ட த ன . இதன இந த ய வ ன த ச ய வ லங க க ஆக க எந த ப ர ப ப ன வத சம மத ப ப ன ?ப ர ப பனர கள ன பச ம ட ட ப சம பற ற ம ல ம அற ய பட க கவ ம : Buffalo nationalism: a curqitie of spiritual fascism – By Kancha Ilaiah

 4. Mujahid says:

  c4ntligen, stort grattis till er! Det har varit se5e5 rgilot att ff6lja dig under dessa me5nader, ser fram emot att ff6lja din blogg le4nge till.

 5. Feter says:

  Det de4r c4R grf6nt, Jane – det borde ve4l du veta!? ;-) Synd bara att klottraren inte hade koll pe5 det, och rf6rde ihop fe4gerna med varnan!!! :-D Men tittar man noga, se5 anar man faktiskt lite turkosgrf6na nyanser he4r och var de4r det gula och ble5a har flutit ihop. :-) Ff6r f6vrigt e4r det en ganska vit ve4rld he4r ockse5 nu. Det har snf6at ne5n/ne5gra centimeter varje natt de sista dagarna – och ige5r snf6ade det en hel del under dagen ockse5, fast det har e4nde5 inte blivit mer e4n si se5 de4r fem-sex centimeter sammanlagt. Lagom mycket, se4rskilt med tanke pe5 att man i princip kan skippa att skotta de5. :-D

 6. Natasha says:

  ja huaaaaa jag me5ste ff6rsf6ka fe5 ner frf6n som jag vann pe5 en uttlitnong pe5 en blogg! Blir se5 nervf6s att jag inte klarar det de4rff6r att frf6na me5ste frysa och sedan ve4rmas igen och se5 ste4llas ut igen ff6r att ff6rhoppeligen gro till ve5ren!

 7. Joyce says:

  subject of Home Automation, she works as a software eneinegr at Google! We had the honour to get an interview with Claire, where you can read more about the life at Google and why she chose to be an

 8. Vanelly says:

  SVIJANY mohu vřele doporučit, mezi pražskfdmi běžci o něm kolujed legndey a samotned běžci poře1dajed ze1jezd předmo do Svijan. Vfdborne1 kvalita, fatasticke1 cena a širokfd vfdběr.Majed ho v hospodě kousek pod Palmovkou asi 200m vpravo podel Rokytky…jinak je to v Praze nuda gambrinus atd.za PPV er

 9. Ritu says:

  You’ve mangead a first class post

 10. Liz says:

  Was jij zelf in Tanzania Rob? Dat wist ik niet. Wat een mooie foto’s.Je kunt ook foto’s zien via het web van ons in Zuid-Afrika, Namiebieb, Botswana en Zambia. Ik ga jullie vgolen.VA:F [1.9.22_1171]please wait…

 11. Miquel says:

  I just want to tell you that I am just very new to blogging and dniieftely loved you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You certainly come with great articles. Cheers for sharing your website.

 12. levitra says:

  MCT, I’m with you–I really miss Nahrmann, though in no small part because of what Nico enjoys so much that got this thread started. The banter between Nahrmann and Merlin, or Nahrmann and Cayleb, or all three when they were together, was priceless entertainment. All three were, each in their own way, champion wise-arses.

 13. Patricia says:

  Hello ~Glad you found the site useful for you ~ Feel free to send me an email torguhh the Contact Us page~ you will receive updates from time to time You can also subscribe to the RSS PID,Sincerely, Orion

 14. Nidheeshp says:

  Ja, in juli 2010. Daar een rondreis geaadn en ervaren hoe veelzijdig een land kan zijn!Waar kan ik jouw foto’s dan zien? Klinkt als een mooie reis die je gemaakt hebt!VN:F [1.9.22_1171]please wait…

 15. Karlie says:

  Begun, the great internet eduiotcan has.

 16. Love says:

  Wonderful story, reckoned we could comnibe a handful of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got much more problerms as well

 17. Cami says:

  Je1 nechlaste1m, je1 pouze noelsbně konzumuji :-) Sašo a neboj, to o těch 2 hodine1ch jsem si vtloukla do hlavy už dředve (Rosťo vedš kdy a vedš kde :-) )

 18. Dankzij dit artikel hoef ik niet meer te zoeken. Don E.

 19. Een interessante lezing. Dank u wel. E. de Jeu

 20. Ik raad het aan! Elisa Spapens